Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na smirivanje napetosti

Britanija: 'Iz Sjeverne Koreje dolazi paranoidna retorika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je na smirivanje napetosti oko Sjeverne Koreje, unatoč 'paranoidoj retorici' koja dolazi iz Pyongyanga.

'Moramo biti zabrinuti zbog opasnosti od pogrešne procjene sjevernokorejskog režima', rekao je Hague. Važno je ostati 'smiren i ujedinjen', istaknuo je dodajući da Sjeverna Koreja nastoji opravdati militarizaciju 'izmišljanjem' vanjskih neprijatelja.

Sjeverna Koreja u nekoliko je navrata izravno zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji. Od uvođenja sankcija UN-a u ožujku nakon što je izveo treći nuklearni pokus, Pyongyang je zaprijetio nuklearnim napadima na SAD, službeno objavio rat Južnoj Koreji i ponovno pokrenuo nuklearni reaktor suprotno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Westerwelle: S. Koreja mora jamčiti sigurnost veleposlanstava

Sjeverna Koreja mora jamčiti za sigurnost veleposlanstava na svojem tlu, izjavio je u nedjelju njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle nakon što je Pjongjang upozorio diplomate da ih ne može zaštititi u slučaju sukoba.

Ministar 'je ponovio da je svaki konačni datum nakon kojega Sjeverna Koreja više ne bi bila u stanju jamčiti sigurnost veleposlanstava neprihvatljiv', objavilo je njegovo ministarstvo nakon telefonskog razgovora s izaslanikom Berlina u glavnom sjevernokorejskom gradu.

>> Švicarska ponudila posredovanje sa Sjevernom Korejom

'Postoje jasna pravila u skladu s međunarodnim pravom koja obvezuju i Sjevernu Koreju. Sjevernokorejsko potpirivanje napetosti neodgovorno je i predstavlja stvarnu prijetnju miru i sigurnosti u regiji', dodao je on.

Ministar je ponovio izjavu od subote u kojoj 'u ovoj fazi' njegovo veleposlanstvo može raditi u Sjevernoj Koreji, ističući da se njegova sigurnost permanentno procjenjuje. Njemačka i dalje konzultira svoje međunarodne saveznike i njihova veleposlanstva i zahtijeva 'usku suradnju s članovima Vijeća sigurnosti UN-a, Rusijom i Kinom' oko najboljeg pristupa Sjevernoj Koreji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene