Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Eurostata:

Hrvatice dominiraju zdravstvom i školstvom, ali ne i menadžerskim pozicijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene u Hrvatskoj dominiraju u školstvu i zdravstvu, a među najplaćenijim, menadžerskim pozicijama ih je-malo. Zanimljivo je da dok na razini EU čak 50 posto žena s troje ili više djece radi skraćeno, u Hrvatskoj je ta brojka tek 8,6 posto.

Sretan dan žena želi Vam Dnevnik.hr!

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Hrvatska je iznad europskog prosjeka po postotku žena koje rade u osnovnim i srednjim školama i po broju liječnica, dok se po postotku menadžerica i broju žena, koje rade skraćeno ili fleksibilno, kako bi stvorile balans između privatnog i poslovnog života, nalazi - ispod europskog prosjeka. Pokazali su to podaci Eurostata, statističkog ureda EU, objavljeni povodom Međunarodnog dana žena, a nakon istraživanja provedenog u 27 zemalja EU.

Hrvatska ima najviše učiteljica u Europi

U osnovnim školama u Hrvatskoj radilo je 92 posto žena, dok je europski prosjek 85 posto. Najveći postotak žena na tim mjestima radi u Češkoj i Sloveniji, čak 97 posto, Italiji, Litvi i Mađarskoj - 96 posto, a najmanje u Danskoj - 69 posto. Već u gimnazijama i srednjim školama radi nešto manje žena, iako još uvijek dominiraju. U Hrvatskoj ih na tim mjestima radi 65 posto, dok je europski je prosjek 59 posto.

>> Gdje izaći za Dan žena?

Najviše ih je Latviji -80 posto, Litvi -79 posto i Bugarskoj - 78 posto. Na sveučilištima su postoci obrnuti, kako u Hrvatskoj tako i u EU-u. Na hrvatskim sveučilištima  prisutno je 44 posto žena, u EU-u 40 posto, a više od polovice ima ih samo u Latviji i Litvi, te u  Finskoj - 50 posto.

Liječnice prednjače u siromašnijim zemljama, u Hrvatskoj ih je 60 posto

Što se tiče liječničke profesije, ona je feminizirana u siromašnijim zemljama, dok je u bogatijima na tim mjestima više muškaraca. Po podacima za 2010. u Hrvatskoj je bilo 60 posto liječnica, europski je prosjek 45 posto, a više od  polovice ima ih u Estoniji i Latviji - obje 74 posto, Litvi- 70 posto, Rumunjskoj - 69 posto, te u Češkoj, Španjolskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj. Makedonija također ima više liječnica -59 posto. Najmanje liječnica ima u Luksemburgu - 30 posto, Belgiji-36 posto, Italiji i Malti - 37 posto, kao i 33 posto na Islandu, 43 posto u Norveškoj, te 36 posto u Švicarskoj.

Za razliku od broja liječnica, Hrvatska se ne može pohvaliti velikim brojem menadžerica. Dok ih je u  EU-u 2011. bilo 33 posto, u svim zemljama članicama ima ih manje nego njihovih muških kolega. Hrvatska ih je imala 25 posto, a najviši postotak žena na tim pozicijama zabilježen je u Latviji 45  posto, Mađarskoj 41 posto i Francuskoj 40 posto. Najmanje menadžerica imaju Cipar 23 posto i Malta 24 posto, te Makedonija 28 posto.

Skraćeno radni vrijeme za zaposlene majke- EU prosjek 50 posto, Hrvatice 8 posto

Kada se radi o ravnoteži privatnog i poslovnog života, u EU je trećina žena između 25 i 54 godine koja ima najmanje jedno dijete ispod 6 godina radila skraćeno radno vrijeme. Kod žena s troje djece ili više od kojih je najmlađe u dobi ispod šest godina, takvih je žena 50 posto. Za muškarce su  postoci značajno niži od 5 do 7 posto. Dok se postoci među ženama mijenjaju s brojem djece, kod muškaraca su uglavnom stabilni. Zanimljivo je da dok na razini EU čak 50 posto žena radi skraćeno kada ima troje ili više djece, u Hrvatskoj je ta brojka tek 8,6 posto.

Bogatije zemlje imaju najviše žena koje rade skraćeno kada imaju djecu – Nizozemska 92 posto, Njemačka 77 posto, Austrija 69 posto, siromašnije zemlje imaju ih puno manje. Ni jedna od zemalja , koje su dostavile podatke, osim Hrvatske i Makedonije, nema ispod 10 posto žena koje rade skraćeno kada imaju troje i više djece, a najmanje je takvih u Grčkoj i Češkoj, u obje 13,7 posto.

Druga mogućnost pomirenja privatnog i poslovnog života je fleksibilno radno vrijeme. Na taj je način u EU-u je radilo 25,9 posto žena, u Hrvatskoj 6,6 posto, a najviše u Finskoj - 53 posto, Švedskoj 49 i Norveškoj 55 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene