Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela štednja

Hrvati sve manje kupuju i manje koriste kartice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani sve teže koriste kartice, a kupnja automobila postala je luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti, pokazuju to podaci Hrvatske narodne banke.

Godine financijske krize građane su naučile racionalnijem trošenju novca. 'Kad imate gotovinu onda je jednostavno, koliko imate toliko potrošite, a ono malu razliku koju otplaćujete kartice i kredite to planirate u kućni proračun za sljedeće razdoblje', tvrdi Mirko Popović.

Pročitajte i ovo Plaće i cijene - 1 Skuplja i od Beča Visoke cijene, niske plaće: "Mi se šokiramo kad dođemo u Hrvatsku" Damir Novotny PREDBLAGDANSKO VRIJEME Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede: Građani su nakon dvije godine jednostavno pustili kočnicu

'Znam gornju granicu do koje smijem ići. Nikada nisam ušao u minus, nikada nisam uzeo kredit. Znači znam vrh do kojem smijem doći', dodao je Ignac Husnik.

Pokazuje to i statistika HNB-a. U posljednjih 14 mjeseci kartice su se peglale za 300 milijuna kuna manje. 'Na kartice se kupuje isključivo na rate, one dobre trajne vrijednosti, a ono što je svakodnevno ide u gotovini', kaže Mirko.

>> Manje 'peglamo' kartice: 300 milijuna kuna manje kredita

Manje se kupuju i automobili pa su banke plasirale oko milijardu i 800 milijuna kuna manje kredita za tu namjenu. 'Mislim da je uzrok tome zapravo i činjenica da su banke postale jako restriktivne u odobravanju kredita', tvrdi Roman Rinkovac, financijski analitičar.

No najveći uzroci su naravno kriza i nezaposlenost. 'Sada u vremenu gubitka poslova, straha od gubitka posla ili pronalaska novog, strepnje od daljnjeg rasta cijena ljudi se puno opreznije zadužuju', tvrdi Krešimir Sever, predsjednik HND-a.

Uz sve slabiju potrošnju teško se izlazi iz krize. 'Ako me pitate da li se treba dalje tako nastaviti, da li bi i dalje trebali ići u tom smjeru  ne, mislim da potrošnju treba poticati', dodao je Rinkovec. No potaknuti je mogu samo nova radna  mjesta i rast plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene