Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Braća Rajko i Ivan Zelenika preko svoje dvije tvrtke, hrvatskim Croatia busom i bosanskohercegovačkim Globtourom, preuzimaju posrnulog njemačkog autobusnog prijevoznika Deutsche Touring. Preuzimanje bi trebalo stupiti na snagu 1. rujna, pišu njemački mediji.


 

Vezani članci Grb HSP-a (Foto: Dnevnik.hr) HSP AS pred stečajem: Ne plaćaju zakup prostora, članovi ne uplaćuju članarinu... Policija, ilustracija Detalji tragedije u Daruvaru: Autobusom s neispravnim kočnicama prebrzo vozio, pa ubio muškarca (84) na zebri

Nije baš svakodnevna pojava da neki poduzetnik iz male Hrvatske preuzima njemačku tvrtku. Tim riječima započinje ugledni Frakfurter Allgemeine Zeitung tekst o preuzimanju njemačkog Touringa, autobusnog prijevoznika. Tu će poznatu prijevozničku kompaniju od propasti spasiti preuzimanje hrvatskog Croatia busa i bosanskohercegovačkog Globtour Međugorje. 

Riječ je o tvrtkama koje su u vlasništvu obitelji Zelenika, odnosno braće Rajka i Ivana Zelenike. Prema neslužbenim informacijama Zelenike će Touring preuzeti preko obiju tvrtki. 

Nekad sinonim za međudržavni autobusni prijevoz, njemački Touring nedavno je završio u stečaju, a spas za kompaniju i njena 92 radnika, koliko ih zapošljavaju u Njemačkoj, neočekivano stiže iz Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske. Još ne tako davne 2014. godine Touring je prevezao 1,8 milijuna putnika, piše Frankfurter Allgemeine. Kompanija je do 2005. godine bila u vlasništvu Deutsche Bahna, njemačkih željeznica. 

Osim središnje kompanije u Njemačkoj, Croatia bus i Globtour bi trebali preuzeti i tvrtke kćeri u Hrvatskoj i Srbiji. U svoje tri tvrtke-kćeri izvan njemačke Touring zapošljava još 112 radnika. Prema podacima iz njemačkog tiska, u protekla četiri mjeseca Touring je prodao 172 tisuće autobusnih karata.

Njemački mediji pišu da Globtour grupa zapošljava 500 radnika i posjeduje 200 autobusa. Na stranicama tvrtke Globtour Međugorje piše da zapošljavaju više od 400 djelatnika te posjeduju 160 autobusa od kojih je 90 posto njih marke Volvo. 

Braća Rajko i Ivan Zelenika navedeni su kao osnivači tvrtke Croati bus, dok je direktorica Marta Zelenika. U prijevozničkom poslu braća su bila još osamdesetih godina prošlog stoljeća, Ivan kao vozač, a Rajko se bavio više turističkim poslovima i organizacijom.

Croatia bus je u 2016. godini ostvario dobit nakon oporezivanja od 10,5 milijuna kuna, a godinu ranije gotovo 8,4 milijuna kuna. Ukupni prihod lani im je iznosio 96 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke povećan je u srpnju s 14,2 na 23 milijuna kuna.