Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Braća Rajko i Ivan Zelenika preko svoje dvije tvrtke, hrvatskim Croatia busom i bosanskohercegovačkim Globtourom, preuzimaju posrnulog njemačkog autobusnog prijevoznika Deutsche Touring. Preuzimanje bi trebalo stupiti na snagu 1. rujna, pišu njemački mediji.


 

Vezani članci Stype: Teška nesreća na A4 - 2 Pogledajte grafički prikaz putovanja i nesreće autobusa smrti: Za Dnevnik Nove TV oglasio se i jedan od organizatora Natpis na stanici Prijevod zbunio prolaznike: Mislite li da turisti znaju što znači ovaj natpis?

Nije baš svakodnevna pojava da neki poduzetnik iz male Hrvatske preuzima njemačku tvrtku. Tim riječima započinje ugledni Frakfurter Allgemeine Zeitung tekst o preuzimanju njemačkog Touringa, autobusnog prijevoznika. Tu će poznatu prijevozničku kompaniju od propasti spasiti preuzimanje hrvatskog Croatia busa i bosanskohercegovačkog Globtour Međugorje. 

Riječ je o tvrtkama koje su u vlasništvu obitelji Zelenika, odnosno braće Rajka i Ivana Zelenike. Prema neslužbenim informacijama Zelenike će Touring preuzeti preko obiju tvrtki. 

Nekad sinonim za međudržavni autobusni prijevoz, njemački Touring nedavno je završio u stečaju, a spas za kompaniju i njena 92 radnika, koliko ih zapošljavaju u Njemačkoj, neočekivano stiže iz Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske. Još ne tako davne 2014. godine Touring je prevezao 1,8 milijuna putnika, piše Frankfurter Allgemeine. Kompanija je do 2005. godine bila u vlasništvu Deutsche Bahna, njemačkih željeznica. 

Osim središnje kompanije u Njemačkoj, Croatia bus i Globtour bi trebali preuzeti i tvrtke kćeri u Hrvatskoj i Srbiji. U svoje tri tvrtke-kćeri izvan njemačke Touring zapošljava još 112 radnika. Prema podacima iz njemačkog tiska, u protekla četiri mjeseca Touring je prodao 172 tisuće autobusnih karata.

Njemački mediji pišu da Globtour grupa zapošljava 500 radnika i posjeduje 200 autobusa. Na stranicama tvrtke Globtour Međugorje piše da zapošljavaju više od 400 djelatnika te posjeduju 160 autobusa od kojih je 90 posto njih marke Volvo. 

Braća Rajko i Ivan Zelenika navedeni su kao osnivači tvrtke Croati bus, dok je direktorica Marta Zelenika. U prijevozničkom poslu braća su bila još osamdesetih godina prošlog stoljeća, Ivan kao vozač, a Rajko se bavio više turističkim poslovima i organizacijom.

Croatia bus je u 2016. godini ostvario dobit nakon oporezivanja od 10,5 milijuna kuna, a godinu ranije gotovo 8,4 milijuna kuna. Ukupni prihod lani im je iznosio 96 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke povećan je u srpnju s 14,2 na 23 milijuna kuna. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju