Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U inozemstvu ili kod kuće većina građana će blagdane dočekati skromnije. Razlog tome je pad plaća, nezaposlenost, a i strah od zaduživanja. Prošlih godina potrošnja je u blagdansko vrijeme rasla u prosjeku za milijardu kuna.


Ove godine prema predviđanjima Nezavisnih hrvatskih sindikata bit će manja i to za gotovo dvije milijarde kuna u odnosu na prošlu godinu. Police su pune, a trgovine gotovo prazne, jer građani se, za razliku od prošlih blagdana, teško odlučuju na shopping i ove godine bit će puno skromnije.

Vezani članci Lopov na djelu Kakav gad! Pokušao ukrasti božićne poklone pa ga sustigla sudbina kakvu je zaslužio Proslava pravoslavnog Božića u Zagrebu 2020. godine Proslava pravoslavnog Božića uz koronavirus: HZJZ objavio epidemiološke preporuke

>> Kako što jeftinije proći za Božić?

Prošlih blagdana peglale su se kartice, živjelo se na minus, no potrošački duh Božića je opstao, a ove godine kartice će ostati kod kuće. Da je situacija zabrinjavajuća upozoravaju i Nezavisni hrvatski sindikati, jer predblagdanska potrošnja prošle godine iznosila je više od 12 milijardi kuna, a za ovu godinu predviđaju nešto više od 10 milijardi što je gotovo za 2 milijarde kuna manje.

'Mi smo svake godine imali jedan rast u mjesecu prosincu koji je bio gotovo za milijardu u odnosu na godinu prije. Međutim mi za ovu godinu prema svim našim predviđanjima u NHS-u ne možemo računati da će doći do toga rasta', rekao je Krešimir Sever iz NHS-a. Prihodi u obiteljima sve su manji, a plaće i mirovine padaju i građani se teško odlučuju za zaduživanja, no ipak se nadaju boljoj idućoj godini.