Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2 milijarde manje

Hrvati će ove godine skromnije provesti Božić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U inozemstvu ili kod kuće većina građana će blagdane dočekati skromnije. Razlog tome je pad plaća, nezaposlenost, a i strah od zaduživanja. Prošlih godina potrošnja je u blagdansko vrijeme rasla u prosjeku za milijardu kuna.

Ove godine prema predviđanjima Nezavisnih hrvatskih sindikata bit će manja i to za gotovo dvije milijarde kuna u odnosu na prošlu godinu. Police su pune, a trgovine gotovo prazne, jer građani se, za razliku od prošlih blagdana, teško odlučuju na shopping i ove godine bit će puno skromnije.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Slika nije dostupna POTROŠAČKA GROZNICA Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

>> Kako što jeftinije proći za Božić?

Prošlih blagdana peglale su se kartice, živjelo se na minus, no potrošački duh Božića je opstao, a ove godine kartice će ostati kod kuće. Da je situacija zabrinjavajuća upozoravaju i Nezavisni hrvatski sindikati, jer predblagdanska potrošnja prošle godine iznosila je više od 12 milijardi kuna, a za ovu godinu predviđaju nešto više od 10 milijardi što je gotovo za 2 milijarde kuna manje.

'Mi smo svake godine imali jedan rast u mjesecu prosincu koji je bio gotovo za milijardu u odnosu na godinu prije. Međutim mi za ovu godinu prema svim našim predviđanjima u NHS-u ne možemo računati da će doći do toga rasta', rekao je Krešimir Sever iz NHS-a. Prihodi u obiteljima sve su manji, a plaće i mirovine padaju i građani se teško odlučuju za zaduživanja, no ipak se nadaju boljoj idućoj godini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene