Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Hrvati: 82 posto građana ima kredit, u 30. još žive s roditeljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje o osamostaljivanju proveo je MojPosao na uzorku od preko 1000 ispitanika tijekom siječnja i veljače 2009. Cilj istraživanja bio je saznati s koliko godina pojedinci postaju samostalni, zapošljavaju se, sele iz roditeljskog doma te s kolikim opterećenjem ljudi u Hrvatskoj kreću u samostalan život.

Prvi poslovi
Najveći postotak ispitanika (35%) svoje prvo radno iskustvo imalo je u dobi od 18 do 20 godina, a četvrtina ispitanika počela je raditi s 24 do 26 godina. Određen broj ispitanika (njih 13%) počelo je raditi kada je još bilo maloljetno, dok je tek 5% ispitanika počelo raditi s 27 ili više godina.
Prva plaća većine ispitanika (njih 54%) iznosila je 2.000 do 4.000 kuna, a gotovo četvrtina ispitanika prvu je plaću imala prosječno 5.000 kuna, što je razumljivo s obzirom da je više od polovice ispitanika visoke i više stručne spreme. Ipak, plaću višu od 6.000 kuna imalo je svega 7% ispitanika.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Novac (Foto: Pixell) HNB izdao ozbiljno upozorenje Hrvati dižu ogromne kredite s visokim kamatama i na duge rokove

Visina prve plaće (puno radno vrijeme) s obzirom na stupanj obrazovanja

Većini ispitanika (njih 61%) prvo je zaposlenje bilo na puno radno vrijeme, a gotovo četvrtina prvi kontakt s radom imala je kroz honorarne i povremene poslove. Više od polovice ispitanika (njih 57%) još se školovala kada su počeli raditi, a ostalih 43% raditi su počeli nakon školovanja. Od ispitanika koji nisu počeli raditi za vrijeme školovanja, njih 90% odmah se zaposlilo na puno radno vrijeme, dok se tek 7% zaposlilo honorarno, što je realno za očekivati jer se radi o osobama koje su završile školovanje i stoga mogu odrađivati puno radno vrijeme. Ispitanici koji su se školovali u vrijeme prvog zaposlenja češće su se zapošljavali honorarno (53%), dok se na puno radno vrijeme zaposlilo njih 39%. Većina ispitanika (njih 66%) do sada je promijenila dva do pet poslova (puno radno vrijeme), petina još uvijek radi na svom prvom poslu, a više od deset poslova do sada je promijenilo svega 2% ispitanika.

Preseljenje
Više od polovice ispitanika (njih 56%) živi u vlastitom stambenom prostoru, gotovo četvrtina još živi s roditeljima, dok ih 15% živi u iznajmljenoj nekretnini. Od ispitanika koji su naveli nešto drugo (6%), njih 59% navelo je da žive u nekretnini partnera/partnerice, a 35% da ih živi u nekretnini roditelja, ali ne i s njima. Od ispitanika koji još žive s roditeljima, njih čak 42% ne planira se odseliti u skorije vrijeme. Ispitanici koji se u skorije vrijeme planiraju odseliti od roditelja (58%) to namjeravaju napraviti sa prosječno 29 godina i 10 mjeseci, a zanimljivo je kako su ispitanici koji su se odselili od roditelja to napravili s prosječno 24 godine i 4 mjeseca, što je gotovo 5 godina ranije u odnosu na skupinu koja još uvijek živi s roditeljima. Dvije trećine ispitanika (66%) koji žive u vlastitom stambenom prostoru taj su stambeni prostor kupili - njih polovica sami, a druga polovica zajedno s partnerom/icom ili članom obitelji. Malo više od četvrtine ispitanika nekretninu u kojoj žive su dobili, a 6% ispitanika stambeni je prostor steklo na neki drugi način (npr. nekretninu su sami izgradili).

Krediti
Velika većina ispitanika (njih 82%) već je podigla kredit i to s prosječno 28 godina te na razdoblje od prosječno 10,5 godina. Manji dio ispitanika (njih samo 14%) tek namjerava podići kredit i to kada će imati prosječno 31 godinu i 10 mjeseci, a planiraju se zadužiti na prosječno 18 godina. Tek 4% ispitanika nema namjeru podizati kredit. Gotovo polovica ispitanika koji su već podigli kredit, to su učinili kako bi kupili nekretninu (njih 44%), 34% je kredit podiglo kako bi kupili automobil, dok ih je četvrtina podigla kredit za nešto drugo (najčešće za uređenje/opremanje nekretnine, kupnju dionica, školovanje i otplate dugova). 78% ispitanika koji još nisu, ali namjeravaju podići kredit, to će učiniti za kupnju nekretnine, 18% za kupnju automobila, a 10% u druge svrhe.

Prosječni rok na koji su ispitanici podigli kredit je gotovo 18 godina za nekretninu, 5 godina za automobil te 4 godine i 4 mjeseca za ostalo. Ispitanici koji tek namjeravaju podići kredit to planiraju napraviti na 21 godinu za nekretninu, 5 godina za automobil te 9 godina i 8 mjeseci za ostalo. 17% ispitanika namjeravalo je podići kredit u ovoj godini, ali je zbog krize odustalo. Dok će 15% ispitanika podići kredit bez obzira na krizu, njih 68% nije niti planiralo podizati kredit u ovoj godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene