Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTEDIŠE MOGU BITI MIRNI

Plenković: ''Nema potrebe da više itko podiže sredstva jer Sberbank je sada dio HPB-a''

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Aladrović - 3 Galerija 1/2 >>
Hrvatska poštanska banka (HPB) preuzela je Sberbank Hrvatska i više za štediše ne postoje rizici za njihov novac, poručili su premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić s konferencije za medije u Banskim dvorima.

''Dao sam naputak hrvatskoj veleposlanici Anici Djamić da napusti Kijev s obzirom na pogoršanu sigurnosnu situaciju i napade na glavni grad Ukrajine. Ona ide u Lavov, gdje će ostati obavljati svoju dužnost - pomagati hrvatskim državljanima i pratiti situaciju u Ukrajini. Ona je dobro, maloprije smo razgovarali, vjerujemo da će u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, biti sigurna'', kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković na početku konferencije za medije u Banskim dvorima povodom preuzimanja Sberbanka Hrvatska, koji je postao dio Grupacije HPB-a, vrijednog 71 milijun kuna.

Plenković je istaknuo da je ''riječ o sanaciji, a ne nacionalizaciji te da bi likvidacija imala financijski nepovratnu štetu za štediše i hrvatski financijski sustav''. Spriječena je šteta od osam milijardi kuna, upozorio je guverner Hrvatske narodne banke (HPB) Boris Vujčić, koji je istaknuo da je riječ o klasičnom knjiškom primjeru napada na banku, a ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić zaključio je da riječ o odlučnom i pravovremenom poslovnom pothvatu. Za štediše više ne postoje rizici za njihov novac, poručila su sva trojica, a Vujčić je kazao da je oko 200 milijuna eura otišlo iz Sberbanka Hrvatska od početka krize.

''Umjesto nepopravljive štete za štediše i pravne osobe, preuzimanjem HPB-a prestala je trka na šaltere. Stabiliziran je financijski sustav i Hrvatska je još jednom na putu prema europodručju pokazala snagu i učinkovitost'', zaključio je Plenković i kazao da je interes za preuzimanjem došao od HPB-a. Hrvatska poštanska banka, dodao je, sada će imati osam posto udjela na bankarskom tržištu i njezina pozicija je osnažena.

Plenković: ''Likvidacija bi imala financijski negativne reperkusije i za štediše i za financijski sustav''

''Jedna od posljedica invazije bila je i najava Središnje banke da bi Sberbank, odnosno njegove banke kćeri u Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti. Mi smo ovdje u Hrvatskoj od četvrtka zabilježili da su brojni štedište i partneri koji imaju sredstva u njima krenuli dizati svoja sredstva iz banke. Zahvaljujući moratoriju, ta se situacija smirila. Ta situacija se smirila jučer i prekjučer, a sinoć nakon što smo objavili da je čitav mehanizam, koji uključuje i Europsku središnju banku, donesena je odluka o sanaciji Sberbanka u Hrvatskoj'', rekao je Plenković.

Upozorio je da bi ''likvidacija financijski imala negativne reperkusije i za štediše i samu banku i za hrvatski financijski sustav jer bi Agencija za osiguranje dopozita morala isplatiti 3,9 milijardi kuna'': ''Stoga smo od četvrtka radili uz maksimalne napore i koordinirali aktivnosti s Jedinstvenim sanacijskim odborom da se dogodi upravo ovo što smo jučer objavili.''

''HPB je bio spreman uskočiti i preuzeti Sberbank - ta činjenica umiruje sve štediše u Sberbanku i nema potrebe da više itko podiže sredstva jer Sberbank je sada dio HPB-a'', poručio je premijer, koji je kazao da je interes za preuzimanjem došao od samog HPB-a.

Dodao je da će ''sanacijska uprava preuzeti upravljanje tom bankom'' i najavio da je ''izgledno da će doći do preimenovanja banke te će ona nastaviti normalno poslovati''. ''Na ovaj način još smo jednom pokazali ne samo da smo politički principijelno reagirali nego i da smo zaštitili i spriječili likvidaciju'', zaključio je Plenković.

Marić: ''Hrvatska država je stala iza štediša i cijelog financijskog sustava''

''Situacija je ovo koja je zaista od svih nas iziskivala i pravovremen i odlučan odgovor i on se kao takav dogodio. Svjesni smo da proteklih dana štedišama Sberbanka nije bilo najugodnije, razumljivi su i strah i nervoza. Nastojali smo slati umirujuće poruke. To je doista složen i kompleksan proces. U svakom slučaju, hrvatska Vlada i hrvatska država je stala iza svog financijskog sustava, iz svojih građana, iza štediša banke i odlučila se na pravovremen potez'', istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Poručio je da je ''cijeli tim odradio zaista odličan posao i ono što je najvažnije je da smo svojim pristupom i argumentima uspjeli uvjeriti europske institucije da je ovo najbolje za Hrvatsku, da je ovo zdrava banka i da se jednostavno da šansa da se nastavi normalno funkcionirati. Ovo je zaista jedan poslovni poduhvat i, siguran sam, dobar zalog za buduće korake HPB-a'', kazao je Marić.

''Jasno smo komunicirali što od nje želimo, a dio je već i ostvaren - da banka bude spremna, imali smo pravovremen i odlučan odgovor'', zaključio je ministar financija i potpredsjednik Vlade.

Vujčić: ''Spriječili smo štetu 'tešku' osam milijardi kuna''

''Imenovana je sanacijska uprava koja će danas početi s radom'', najavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, koji je istaknuo da je spriječena velika financijska šteta i dodao: ''Ovaj proces je bilo moguće ostvariti samo na način da se banka hitno proda - inače bi išla u likvidaciju, što bi značilo da se osiguranje depozita isplaćuje, a to bi značilo i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita bio izgubljen. To bi bila šteta otprilike u visini od osam milijardi kuna i to smo spriječili.''

''Spajanjem Sberbanka, koji je i prije bio uspješan - imao je kapitalnu adekvatnost od gotovo 20 posto, s HPB-om dobivamo jednu vrlo dobru, likvidnu i efikasnu banku. Mi smo sada dijelom europske bankovne unije. Svi mogu biti mirni, depoziti su sigurni, kako građani tako i korporativni sektor'', naglasio je Vujčić te dodao da će banka uskoro mijenjati ime i dobiti novi logo, a nakon uvođenja eura doći će do potpunog spajanja.

Upozorio je da je ovdje bila riječ o ''klasičnom knjiškom primjeru napada na banku, ovdje je to posljedica uvođenja sankcija: ''Uspjeli smo banku prodati u roku od dva dana. U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju. Mi smo zadovoljni da smo ovako brzo uspjeli riješiti problem. To je jedino rješenje da banka nastavi poslovati.''

Marić je na povratak pozvao i one koji su napustili Sberbank Hrvatska: ''Banka ima zdrave bilance, adekvatnost kapitala. Proces integracije u pravilu traje minimalno godinu dana. Imamo ispred sebe proces uvođenja eura.''

Andrej Plenković Josip Aladrović - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Plenkovića dočekala pitanja o Aladroviću i Horvatovu nasljedniku, nisu mu se baš svidjela

''Vlada je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću, a radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina. Nakon što prouči zahtjev, Vlada će o istome odlučiti'', potvrdili su dan ranije iz Vlade.

Na novinarsko pitanje je li proučio zahtjev i kad će biti poznata odluka, Plenković je nervozno odvratio: ''Kad proučimo, odgovorit ćemo i donijeti odluku'', a na opetovani upit kada će to biti - poručio je: ''Koliko god mi bude potrebno da temeljito proučimo."

Istaknuo je da je riječ o prvoj takvoj situaciji u povijesti Vlade i odbacio tumačenja da bi skidanje imuniteta ministru trebao biti rutinski potez: "Nema ništa rutinsko u ovome".

Upitan hoćemo li ovoga tjedna dobiti novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, samo je kazao da se vode konzultacije i poručio novinarima: ''Pratite malo situaciju čime se bavimo''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna promjena vlasnika i u sloveniji Hrvatska poštanska banka postala novi vlasnik Sberbanka: "Djelovali smo da zaštitimo interes javnosti i osiguramo financijsku stabilnost"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moratorij traje do ponoći Ministar Marić za Dnevnik Nove TV o sudbini Sberbanka: ''Sve je izglednija sanacija, ali i brzinska prodaja novim vlasnicima''

Da je Sberbank u Hrvatskoj kupila Hrvatska poštanska banka (HPB) te da banku u Sloveniji preuzima Nova Ljubljanska banka, objavila je dan ranije Uprava Sberbanka.

"Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe'', kazao je predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.





 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene