Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOJI SU IDUĆI KORACI

Financijski stručnjak za Dnevnik Nove TV: "Mislim da bi Sberbank, ako će ići u sanaciju, trebala preuzeti neka privatna banka"

O budućnosti Sberbanka, ali i o financijskim sankcijama uvedenima Rusiji reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je s financijskim stručnjakom Andrejem Grubišićem.

U srijedu se otvaraju poslovnice u punom obimu i  moći će se dizati sav novac. Bago je pitao Grubišića što očekuje.

Financijski stručnjak kaže kako to ovisi o odluci što će biti s bankom. "Ako ide u likvidaciju, onda neće moći. Ako se ide u sanaciju, javni podaci su da su depoziti klijenata u toj banci oko osam milijardi kuna, a osigurano je oko četiri milijarde", rekao je i dodao kako je velika količina novca neosigurana i da će teško netko nagovoriti ljude da ne idu po taj novac.

Bi li bilo  pametno da se produži moratorij, pitao je Bago. Grubišić smatra da bi to trebalo učiniti dok ne bude dostupnije više informacija.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 3 NOVI MINISTAR NA UDARU Aladrović se oglasio o zahtjevu DORH-a: "Imam potrebu istaknuti nekoliko informacija..."

Pitanje je tko će preuzeti Sberbank, spominje se Hrvatska poštanska banka koja je u državnom vlasništvu, kazao je Bago. Grubišić je na to odvratio: "Mislim da bi Sberbank, ako će ići u sanaciju, trebala preuzeti neka privatna banka." Dodaje kako ne dvoji da bi uprava HPB-a imala takve namjere da nema upute od nekoga iz politike.

Komentirao je i redove koji se stvaraju pred bankama. Kaže kako ljude ne treba kriviti za višu silu koja se dogodila. "Kad se ovo smiri bit će zanimljivo vidjeti kakve su pravne okolnosti", kazao je Grubišić.

Sberbank odlazi iz Hrvatske, a s obzirom na financijski udar koji ide na Rusiju, mi smo sad zaštićeniji, zanimalo je reportera Dnevnika Nove TV. "Hrvatska ima malo poslovnih odnosa sa Rusijom. Sberbank ima dva posto aktive u Hrvatskoj, tako da, mi nećemo snosniti jako velike, direktne posljedice", kazao je.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 3 NOVI MINISTAR NA UDARU Aladrović se oglasio o zahtjevu DORH-a: "Imam potrebu istaknuti nekoliko informacija..."

Je li moguć domino efekt na ostale banke. Talijanske i austrijske banke već su pretrpile prve gubitke, kazao je Bago. Grubišić kaže kako se stvara loša psihologija i zato smatra da je moratorij jedna od dobrih opcija.

Koliko Rusi mogu izdržati financijske sankcije, pitao je Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Na Harkiv ispaljene kazetne bombe? "Ne možete pobijediti ujedinjen i hrabar narod!"

"Teško je reći. Ne zna se što će biti konačan obujam sankcija, nisi kolika je snaga djelovanja u kojem vremenskom roku. Sigurno ne očekujem da će se stvar u Rusiji raspasti za tjedan dana. Ovo je sajam taštine. Imate vrlo koncentriranu političku moć koja je izuzetno naoružana i pokazala je da je spremna raditi stvari koje ne ulaze u kategoriju razmjernosti", kazao je stručnjak.

Grubišić zaključuje da nema bijega od vraćanja kredita bez obzira na to tko će biti vlasnik.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojno-sigurnosni analitičar u Dnevniku Nove TV Vojni analitičar o proceduri lansiranja nuklearnog oružja: "Niti jedan predsjednik ne može sam pritisnuti neko dugme. Postoji mogućnost opstrukcije"

Novosti o statusu Sberbanka u Hrvatskoj u srijedu ujutro na konferenciji za novinare iznijet će premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene