Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opasnost prijeti rezervatu na ušću Mure u Dravu, kod mjesta Legrad. Ekolozi i građani prosvjedovali su protiv radova koje Hrvatske vode planiraju na tom području radi zaštite mađarske obale, odnosno željezničke pruge.


Učvršćenje obale je potrebno, kažu, ali ne žele megalomanske građevinske radove koji bi uništili taj prirodni rezervat, poznatiji kao 'hrvatska Amazonija'.

Vezani članci Mađarski premijer Viktor Orbán i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija razmišlja o velikoj suradnji s Mađarskom: Vučić okreće leđa Putinu i želi energetski savez s Orbánom? Prosvjedi u Budimpešti - 4 FOTO Tisuće marširale glavnim gradom: Neizdrživa inflacija im jede plaće, od vlade traže konkretne mjere

Što misle o mogućoj gradnji prokopa kod ušća Mure u Dravu transparentima su pokazali ekolozi i stanovnici tog područja. '170 godina obala je tu zagrađena i nikome nije smetala i sada oni istu takvu obalu naprave tamo dalje, do pola Mure', rekao je prosvjednik Antun Lazar.

Zbog snažnih erozija i mijenjanja ušća Mure, radovima se želi zaštititi obala, posebice mađarska željeznička pruga. Aktivisti kažu kako su za učvršćenje obale kakvo već imamo, a ne za nepotrebno uništavanje cijelog rezervata.

'Vlada je najodgovornija zato što je ona do sada mogla povući poteze koji bi smjer ove zaštite postavili na pravo mjesto', smatra Helena Hećimović iz udruge 'Spasimo Dravu'.

>> FOTO: Krugovi u žitu kod Svetog Marina na Muri

'Hrvatskim vodama odgovara da kanaliziraju jer ipak oni najviše profitiraju s tim', uvjerena je Tatjana Pongrac. U Hrvatskim vodama kažu da radova za sada neće biti jer se utvrđuje je li projekt od javnog interesa. Mještani itekako vezani za ovaj prirodni rezervat, jedinstveni su u Europi.

Hoće li građevinska mašinerija dobiti zeleno svjetlo za uređenje obale tek će se odlučiti. Mađari su na svojoj strani radove već počeli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju