Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagađenja Dunava u Hrvatskoj za sada nema, ali Hrvatske vode redovito prate stanje.


Sastao se danas I županijski Stožer za zaštitu i spašavanje. Situacija se i dalje pomno prati, vrše se ispitivanja vode, prati se meteorologija i naše su ekipe spremne i na one najgore scenarije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Hotel s tisuću zvijezda nije na prodaju' Slika nije dostupna Dunavska voda za sada u redu, Vukovar koristi podzemne vode

Međutim, Hrvatski toksikološki zavod je upozorio da već tjedan dana ne može dobiti podatke o sastavu mulja koji je istekao iz Mađarske tvornice. Bez obzira skrivaju li Mađari što ili ne, hrvatske službe i dalje će na Dunavu nastaviti sa pojačanim analizama. Trenutni se rezultati uspoređuju sa rezultatima posljednjih 9 godina kako bismo bili sigurni da je sve u redu.

‘Kakva je tamo koncentracija topljivih teških metala to molimo i tražimo već danima i ne dolaze podaci. Ne znam jesu li previše zaposleni tamo’, upitao se Franjo Plavšić iz Hrvatskog toksikološkog zavoda.

Opasnost za Kopački rit

Ako do zagađenja dođe, pripremaju i poduzimaju se mjere za njegovo ograničavanje, stoji u priopćenju DUZS-a. Jedna od mjera je i sprečavanje dotoka vode iz Dunava u Kopački rit i to na određeno vrijeme, odnosno dok zagađena voda ne proteče kroz hrvatski teritorij, što bi moglo potrajati i danima.

Zagađenje neće biti vidljivo ljudskom oku, pa Dunav neće promijeniti boju ni prozirnost. Stručne službe redovito uzimaju uzorke i obrađuju ih u kemijskom laboratoriju. Do sada nije zabilježena povećana koncentracija teških metala.

>> Uhićen direktor tvrornice aluminija, i Kopački rit potencijalno u opasnosti

U Mađarskoj brojni stručnjaci rade na sanaciji izljeva, ali i sprječavanju mogućeg dodatnog zagađenja. Vodu izravno iz Dunava koriste brojni mađarski gradovi, uključujući i Budimpeštu.