Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak saborske rasprave

HDZ priznao - 'jučer smo malo pretjerali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas u Saboru prosvjedovao zbog, kako kažu u toj stranci, zlouporabe institucije parlamenta od strane potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji njihove zastupnike nije zaštitio od uvreda iz HDZ-ovih klupa, a iz HDZ-a su pozvali sve stranke da se u žestokim raspravama ipak suzdrže od uvreda i neargumentiranih napada.

'Posao predsjedavajućeg nije samo pročitati tko će govoriti, nego voditi sjednicu i održavati red, brinuti se za dignitet rasprave', poručila je Milanka Opačić, ističući da se u SDP-u ne slažu ni s jednom uvredom izrečenom u Saboru.

Istaknula je da su SDP-ovi zastupnici jučer demonstrativno napustili sabornicu zbog zlouporabe institucije Sabora, 'koja se uvijek ponavlja od istih ljudi'.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"



'Jučer su srušene sve granice civiliziranog ponašanja. Mi iz SDP-a često puta u žaru rasprave dajemo neke neprimjerene izjave, ali svaki puta predsjedavajući to sankcionira, za razliku od istupa iz vladajuće većine', iznijela je Opačić prozivke na Šeksov račun.

Naglasila je da njezinu stranku smetaju upravo ta 'dvostruka pravila igre u istoj dvorani, a trebala bi ista pravila igre vrijediti za sve'.

Damira Kajina (IDS) smeta zlouporaba i instrumentalizacija ne samo Sabora, već i ostalih visokih državnih institucija, koja se, smatra, u najgorem svjetlu pokazala u anonimnoj prijavi protiv riječkog SDP-ovca Slavka Linića, koju je nazvao 'izmišljenom, smiješnom i diletantskom'.

'Anonimna prijava nije samo sramotna, nego i opasna', poručio je Kajin, koji iz činjenice da Linić, zbog sumnje u malverzacije novcem za kupnju oružja 1991., nije uhićen, iščitava da su te optužbe lažne, da je riječ o političkom podmetanju 'iza kojega stoji vrh države i MUP-a'.

'Nije cilj kazniti Linića, jer se to i neće dogoditi, nego dezavuirati odgovornost SDP-a', ocijenio je Kajin, pozivajući na političku odgovornost, 'a ne da imamo ministre, ljude koji zbog nečijih stranačkih instrukcija instrumentaliziraju događaje u ovoj zemlji'.

Andrija Hebrang (HDZ) je, pak, pozvao sve stranke da se suzdrže od uvreda, već svoje političke nastupe, pa i žestoke rasprave, ipak temelje na argumentima.

'Molim sve parlamentarne stranke, uključujući i HDZ, da se suzdržimo od uvreda i idemo u političku borbu s argumentima, a ne s klevetama i uvreda, jer moramo služiti kao uzor u ovoj državi, a ne kao sredstvo za pospremanje u medijske crne i crvene kronike', poručio je Hebrang.

HDZ je jučer, rekao je, možda 'malo pretjerao' u uvredama na račun SDP-ovaca, kojima je poručio - 'bilo je toga i na vašoj strani, i mi smo dosta toga vašeg gutali'.

Najveći sukobi između HDZ-a i SDP-a počeli su, tvrdi, kada je SDP-ovac Željko Jovanović vrh HDZ-a nazvao prvo kriminalnom, a onda i zločinačkom organizacijom.

'Naravno da to rađa u nama određene emocije, stresna stanja i želju za odgovorom', rekao je Hebrang, ističući da hrvatska javnost od Sabora očekuje ne političke sukobe, već 'da djelujemo pozitivno i zemlju izvučeno iz krize'.

Sabor je nastavio raspravu o izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izbornoj promidžbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene