Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub zastupnika HNS-a danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključaka kojima od Sabora traži da obveže Ministarstvo branitelja na javnu objavu općeg dijela Registra hrvatskih branitelja.


Predsjednik HNS-ova kluba Dragutin Lesar je na konferenciji za novinare kazao da bi se Ministarstvo obvezalo da u roku od 30 dana izmijeni Pravilnik o Registru, kako bi njegov opći dio (ime i prezime branitelja, ime oca, datum rođenja, adresa stanovanja) u idućih 60 dana postao javan.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

HNS-ov zaključak ne predviđa objavu posebnog dijela Registra (ratni put i drugi podaci prikupljeni od MUP-a i MORH-a), pa Lesar kaže da to otklanja tvrdnje resorne ministrice Jadranke Kosor da se Registar ne može objaviti zbog zakonskih propisa o zaštiti tajnih i osobnih podataka.

Poziva se i na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka po kojemu kaže javna objava podataka iz Registra ovisi isključivo o ministrici i političkoj volji Vlade, te da za objavu osobnih podataka nema zakonskih prepreka.

Lesar odbacuje i tvrdnje da se Registar ne može objaviti zbog tajnosti matičnog broja JMBG ističući da je, ako je taj broj i uvršten u opći dio registra, to učinjeno protivno Pravilniku koji ne predviđa taj tajni podatak.

Naglasio je da za objavu Registra postoji velik interes javnosti, da se za objavu zalaže većina braniteljskih udruga, jer bi se time, tvrdi, konačno stalo na kraj podjelama na prave i lažne branitelje te svim špekulacijama vezanima uz braniteljsku populaciju.

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh istaknuo je kako bi objava Registra imala i preventivni karakter jer bi doprinijela zaustavljanju daljnjih zlouporaba vezanih uz status branitelja i pripadajuća im prava te uklonila razloge velikih trauma kod branitelja, posebno onih koji boluju od PTSP-a ili drugih zdravstvenih tegoba kao ratnih posljedica.

U HNS-ovu prijedlogu zaključaka stoji i da bi Vlada javnom objavom Registra pokazala odlučnost da zaštiti sve branitelje, tako što bi "prokazala i procesuirala sve one koji su na najgrublji način zlouporabili i prigrabili prava koja im ne pripadaju, oštetivši pri tom Hrvatsku i hrvatske branitelje".