Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski mediji šokirani ubojstvom novinara u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski mediji javljaju kako je u Zagrebu ubijeno dvoje novinara, od kojih je jedan vlasnik vodećeg političkog tjednika. Javljaju i o 'valu nasilja' koji je pogodio Zagreb.

Ivo Pukanić, predsjednik uprave NCL Media Grupe, ubijen je zajedno s još jednim novinarom u eksploziji u dvorištu Nacionala, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda u Beogradu Milovanović osuđen na godinu i 10 mjeseci Slika nije dostupna Uspješna suradnja dviju policija Uhićenje Jocića dogovoreno u Opatiji?

Zagreb je ove godine zagušen valom nasilja, riječi su kojima je BBC završio vijest. 

>> Eksplodirala bomba u dvorištu Nacionala: Ubijen Ivo Pukanić

>> Sanader: Neću dopustiti da Hrvatska postane Bejrut

>> HND: Prvo ubojstvo novinara od Domovinskog rata

Reuters javlja da je u Zagrebu u eksploziji ubijeno dvoje novinara, te kako se radi o zadnjem u nizu kriminalnih djela koje su pogodile zemlju. Dodaju da je nedavno premijer Ivo Sanader postavio nove ministre te čelne ljude u policiji kako bi se obračunao s mafijom i kriminalom.

DPA u svojoj vijesti podsjeća da je Pukanić u travnju preživio pokušaj atentata te da se ovo dvostruko ubojstvo dogodilo manje od dva tjedna nakon što je premijer Ivo Sanader smijenio ministre unutarnjih poslova i pravosuđa i načelnika ubojstva zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri poznatog odvjetnika. Sanader je tada obećao oštar obračun s 'moćnom hrvatskom mrežom organiziranog kriminala', dodaje DPA.

AFP u vijesti o ubojstvu Ive Pukanića također navodi da je Zagreb u posljednje vrijeme bio pozornica nekoliko ubojstava mafijaškog tipa.

Agencija ANSA u svojoj vijesti navodi kako je Ivo Pukanić bio kontroverzan novinar i urednik Nacionala te da su ga mnogi u Hrvatskoj smatrali bliskim organiziranom kriminalu i dijelu obavještajnih službi. 'Ako bude potvrđena pretpostavka da je riječ o atentatu bit će to jedno od više ubojstava mafijaškog tipa u nizu koje se dogodilo ove godine u Zagrebu', piše ANSA podsjeća na ubojstvo Ivane Hodak zbog koje je smijenjeno dvoje ministara hrvatske vlade i zamijenjeno stručnjacima koje hrvatski tisak proglasio 'antimafijaškim ministrima'.

Associated Press javio je kako hrvatski mediji izvješćuju da su istaknuti hrvatski novinar i njegov kolega ubijeni u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila.

AP navodi kako je Nacional tjednik koji se bavi istraživačkim novinarstvom, ali i da je Pukanić često bio kritiziran zbog navodnih veza s političarima i organiziranim kriminalom.

Slovenski internetski portal 24ur izvještava o eksploziji auto-bombe u kojoj je smrtno stradalo dvoje novinara te o panici koja je zavladala Zagrebom. 

O ubojstvu Ive Pukanića javljaju i srpski mediji. Pišu kako su od siline eksplozije popucala stakla na okolnim zgradama. Dodaju kako je centar Zagreba blokirala policija, na mjestu zločina je nekoliko vozila Hitne pomoći, a stigao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bosanski mediji također javljaju o eksploziji u središtu Zagreba, te navode da je u eksploziji ubijen vlasnik Nacionala  Ivo Pukanić i direktor marketinga Nike Franjić. 

O ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića izvještavaju i Aljazeera, Earthtimes te Trend Information.

Odbor za zaštitu novinara šokiran ubojstvom

Odbor za zaštitu novinara, nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, izjavila je kako je 'šokirana i rastužena' ubojstvom novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka tjednika Nike Franjića u Hrvatskoj te poziva hrvatsku vladu da učini sve kako bi se pronašli i kaznili odgovorni za taj zločin, koji je 'okrutna cenzura najgore vrste'.

'Odbor za zaštitu novinara šokiran je i rastužen ovim gubitkom. Policija i Vlada Hrvatske moraju učiniti sve što je moguće da pronađu odgovorne za taj zločin, koji predstavlja okrutnu cenzuru najgore vrste', izjavila je u telefonskom razgovoru za Hinu, Nina Ognjanova, koordinatorica CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

'Nekažnjavanjem se potiču novi zločini. To je onda prokletstvo za nezavisno novinarstvo. Očekujemo da će Hrvatska djelovati brzo i kazniti sve odgovorne za ovaj zločin', rekla je Ognjanova. 

Na pitanje o saznanjima CPJ-a o nasilju kojem su u posljednje vrijeme izloženi novinari u Hrvatskoj, kojeg se najčešće povezuje s organiziranim kriminalom, Ognjanova je kazala kako se radi o 'vrlo uznemirujućim događajima', posebno s obzirom na činjenicu da je Hrvatska zemlja koja želi ući u Europsku uniju.

'To je vrlo uznemirujuće. Taj val nasilja je upravo suprotan demokratskim reformama i vladavini prava koja se očekuje od europske zemlje koja je aspirantica za članstvo u EU', kazala je Ognjanova.

Na pitanje što CPJ preporučuje novinarima i njihovim organizacijama u sličnim situacijama, kazala je kako je najbolji odgovor 'podizati svijest javnosti o tome, te što jasnije i glasnije prosvjedovati protiv takvog nasilja'.

Novinari moraju zahtijevati od vlasti i snaga reda 'brzu i tranparentnu istragu, koja će ispitati sve moguće motive i tragove tih zločina. Mi očekujemo profesionalnu i otvorenu i vjerodostojnu istragu od hrvatskih snaga reda', kazala je dužnosnica Odbora za zaštitu novinara.

CPJ je kontaktirao s redakcijom Nacionala i najavio je da će objaviti posebno priopćenje.

Prema podacima CPJ-a, u svijetu je u 2008. ubijeno 38 novinara, od čega najviše u Iraku 10, Pakistanu četiri i u Gruziji tri. U Rusiji, Filipinima, Šri Lanki i Tajlandu ubijena su po dvojica novinara.

CPJ u evidenciji vodi i 15 slučajeva, za koje još traje provjera radi li se o ubojstvima novinara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene