Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas ponovna kršenja prava djece na privatnost u medijima, a u povodu tragedije na Rabu.


"Glavni tiskovni i elektronički mediji izvijestili su o samoubojstvu dviju djevojčica tako da su na sve načine otkrili njihov i identitet nekih od njihovih maloljetnih prijateljica i prijatelja, dodatno traumatizirajući obitelji, školske kolege, učitelje i cijelo mjesto", stoji u priopćenju HND-a.

Vezani članci Zgrada HRT-a Novinari traže istragu spolnog uznemiravanja na javnoj televiziji, pridružila im se i oporba: "Danas imamo pandemiju nasilja nad ženama" Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna"

U novinarskoj udruzi smatraju da šira javnost ne bi ništa izgubila na informiranosti o samom događaju da su mediji zaštitili identitet djevojčica, kako to nalažu hrvatski zakoni, Konvencija UN-a o pravima djeteta, Kodeks časti HND-a i zdrav razum.

"Svatko tko je u medijima donio odluku da djevojčicama otkrije identitet, i to još na naslovnim stranicama i u udarnim minutama informativnih emisija, neka iskreno odgovori samom sebi bi li isto učinio da je riječ o njegovu djetetu ili djetetu koje mu je blisko", kaže se u priopćenju.

U HND-u naglašavaju da su sva relevantna istraživanja pokazala kako postotak onih koji si oduzimaju život raste tijekom idućih deset dana od objave vijesti o samoubojstvima u prvim minutama informativnih televizijskih emisija i na naslovnicama.

Pozivamo, stoga, sve novinare i urednike da vode računa da svojim postupanjem ne bi bili suodgovorni za nove tragedije, stoji na kraju priopćenja potpredsjednika HND-a Zdenka Duke te člana Izvršnog odbora HND-a i Vijeća za djecu Vlade RH Vladimira Lulića.