Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HND: Ne otkrivajte identitet tuđe djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas ponovna kršenja prava djece na privatnost u medijima, a u povodu tragedije na Rabu.

"Glavni tiskovni i elektronički mediji izvijestili su o samoubojstvu dviju djevojčica tako da su na sve načine otkrili njihov i identitet nekih od njihovih maloljetnih prijateljica i prijatelja, dodatno traumatizirajući obitelji, školske kolege, učitelje i cijelo mjesto", stoji u priopćenju HND-a.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

U novinarskoj udruzi smatraju da šira javnost ne bi ništa izgubila na informiranosti o samom događaju da su mediji zaštitili identitet djevojčica, kako to nalažu hrvatski zakoni, Konvencija UN-a o pravima djeteta, Kodeks časti HND-a i zdrav razum.

"Svatko tko je u medijima donio odluku da djevojčicama otkrije identitet, i to još na naslovnim stranicama i u udarnim minutama informativnih emisija, neka iskreno odgovori samom sebi bi li isto učinio da je riječ o njegovu djetetu ili djetetu koje mu je blisko", kaže se u priopćenju.

U HND-u naglašavaju da su sva relevantna istraživanja pokazala kako postotak onih koji si oduzimaju život raste tijekom idućih deset dana od objave vijesti o samoubojstvima u prvim minutama informativnih televizijskih emisija i na naslovnicama.

Pozivamo, stoga, sve novinare i urednike da vode računa da svojim postupanjem ne bi bili suodgovorni za nove tragedije, stoji na kraju priopćenja potpredsjednika HND-a Zdenka Duke te člana Izvršnog odbora HND-a i Vijeća za djecu Vlade RH Vladimira Lulića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene