Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akutne infekcije dišnog sustava

Respiratorni virus puni hrvatske ambulante, posebno pogađa najmlađe: "Ima više starije djece nego smo navikli"

Aktualno Galerija Djeca i RSV virus: Ilustracija - 2 Djeca i RSV virus: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Iva Pem Novosel Iva Pem Novosel Foto: DNEVNIK.hr Djeca i RSV virus: Ilustracija - 6 Djeca i RSV virus: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Djeca i RSV virus: Ilustracija - 3 Djeca i RSV virus: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Djeca i RSV virus: Ilustracija - 4 Galerija 1/8 >>
I u Americi, ali i kod nas ambulante ovih dana puni respiratorni sincicijski virus, mnogima poznatiji pod kraticom RSV. Posebno pogađa djecu pa je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica pitala liječnike na što roditelji trebaju obratiti pozornost.

Kad krenu škola i vrtić, kreće i borba s virozama. Sad još kola i respiratorni sincicijski virus ili skraćeno - RSV. Ove godine je počeo jače kolati nešto ranije nego prijašnjih godina.

U prethodnom tjednu je potvrđeno 90 slučajeva RSV-a u našem laboratoriju u Zagrebu. A od toga je preko 3/4 u dječjoj dobi", istaknula je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava. Prenosi se kašljanjem, dodirom, poljupcima, kontaminiram predmetima. Recimo, igračkama. Ima ga posljednjih desetak dana, kaže i profesor Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti.

"To je u rasponu od novorođenačke dobi do starije predškolske dobi. Nije RSV infekcija koja napada samo mlađe, ona kod njih izaziva najtežu kliničku sliku. Ali, viđamo i stariju djecu, dapače možemo reći da ima više starije djece nego smo navikli.

Da bi se bolnice mogle naći pod pritiskom zbog RSV-a, upozorava i Europski centar za prevenciju bolesti. Odrasli mogu oboljeti, ali prolazi u pravilu s blažim simptomima. Ugroženije su starije osobe. Roditelji, sljedeći simptomi vas trebaju alarmirati.

Pročitajte i ovo Šišmiši Novo istraživanje Znanstvenici na šišmišima otkrili nove koronaviruse s potencijalom da prijeđu na ljude i izazovu novu pandemiju?

"Kad je dijete ili napadno mirno i blijedo ili blijedo i uznemireno, tahipnoično, kada neprestano kašlje, postoji i takva klinička slika gdje napadaji kašlja traju dugo", napominje Tešović.

Dobra vijest je da gripa još nije uzela maha. Slučajeva ima, ali sporadičnih. Struka nije zadovoljna odazivom na cijepljenje. "Ja se nikad nisam cijepila protiv gripe. Ne bojim se ničega", kazala je Jasna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo istraživanje Rezultati američke studije pokazuju da ažurirana cjepiva protiv COVID-19 nude bolju zaštitu

Zavod ima dovoljno cjepiva. Naručeno je 600.000 doza. Njime se mogu cijepiti i oni koji nisu u rizičnim skupinama.

"Budući da je HZZO odobrio da se uz naplatu 45 kuna mogu cijepiti i oni. Jave se u nadležne zavode za javno zdravstvo", zaključila je Pem Novosel.

Više o virusima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene