Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici i građani Umaga pokrenuli su veliku humanitarnu kampanju 'Hitna je bitna'. Tek izgrađene prostore hitne medicinske pomoći zajedničkim su snagama odlučili opremiti i time si osigurati mir, kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi. U tom pothvatu već sad su im se pridružile brojne udruge, institucije i gospodarstvenici.


Dva tima, 360 četvornih kilometara, 24 sata na dan. 'Organizacija rada naše hitne službe koja nema bolnicu je takva da smo mi jedina zdravstvena ustanova koja je koliko tolika i toliko velika, ali jedina otvorena 24 sata', kaže Jovanka Popović Glavičić, voditeljica HMP Umag.

Vezani članci Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović: ''Schmidt je Hrvatima omogućio da se održe iznad vode. Mogao je i više, ali ovo je dobar početak'' Ubojstvo u Umagu - 5 Strava u Umagu: Priveden 30-godišnji Talijan osumnjičen za ubojstvo žene u apartmanu

Do riječke bolnice umaška Hitna medicinska pomoć mora prevaliti čak 120 kilometara. Nešto manje, do pulske, više od 90.

'Poznato je da je grad Umag uz Metković jedan od gradova koji su reformom HMS najviše zakinuti tako da je neophodno poduzeti sve da bi što više mogli skratiti vrijeme prijevoza', kaže pročelnik Ureda gradonačelnika Diego Banković.

Grad i Županija već su izdvojili novac za nove prostorije. No problem je oprema. Liječnici i građani zajedničkim snagama pokrenuli su niz dobrih djela i već sad skupili 86 od ukupno potrebnih 350 tisuća kuna.

U novom dijelu umaške hitne nalazit će se dvije ambulante i mjesto za opservaciju pacijenata što će im zasigurno pružiti dodatnu sigurnost. Hematološki brojač, uređaj za pretragu krvi, EKG i ultrazvučni uređaj za brzu dijagnostiku neki su najvažnijih aparata za koje se bore. Umažani su složni više nego ikada u akciji Hitna je bitna.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju