Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi posjet

Hillary Clinton danas odlazi iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton završava svoj posjet Hrvatskoj.

Američka državna tajnica jučer je posjetila Hrvatsku. Iz Zračne luke Zagreb Clinton se uputila u Banske dvore, gdje se sastala s premijerom Zoranom Milanovićem. Po dolasku se upisala u Zlatnu knjigu. 'Sjedinjene su Države ponosne na svoj partnerski odnos s Hrvatskom i raduju se njegovom jačanju i širenju u godinama koje dolaze', napisala je Clinton.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora? Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 5 posjet splitu Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka

Na sastanku s premijerom, Clinton je kazala kako Hrvatska ima golem potencijal te da su SAD optimistične glede njezine budućnosti. Dodala je kako postoji veliki interes američkih kompanija za investiranjem u našu zemlju. Razgovarala je s Milanovićem i o ulasku Hrvatske u EU. 'U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije', kazao joj je tada premijer Milanović. Zahvalio se SAD-u na pomoći koja je pružana Hrvatskoj od neovisnosti.

Nakon sastanka s Milanovićem, Clinton se uputila na Pantovčak na sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem, s kojim je održala zajedničku press konferenciju. Josipović je bilateralne odnose sa SAD-om ocijenio izvrsnima. Clinton je kazala kako je SAD ponosan što surađuje s Hrvatskom u okviru NATO-a. Hrvatsku smatra sidrom stabilnosti u regiji.

>> Hillary Clinton: Imate sve, ali bez reformi nema investicija

'Imate educiranu radnu snagu, izgrađenu infrastrukturu, sjajnu geopolitičku lokaciju, obećavajuća ste destinacija', govorila je Clinton o Hrvatskoj. Dodala je kako su potrebne i dodatne reforme, povećanje transparentnosti, ukidanje birokratskih barijera, kao i privatizacija dijela tvrtki koje su u državnom vlasništvu.

Posjet Hillary Clinton Zagrebu pratile su jake mjere osiguranja. Detaljno su pregledane sve lokacije na kojima će boraviti, kao i sama ruta od aerodroma. Ništa nije prepušteno slučaju. Odsjela je u luksuznom zagrebačkom hotelu, uživala u ribljem meniju i pila hrvatska tradicionalna vina.

Clinton je u Zagreb stigla na kraju turneje po sjeveru Afrike i zemljama regije. Danas bi oko 8 sati trebala biti u zračnoj luci, a oko deset bi se trebala uputiti prema Albaniji, gdje će završiti svoju turneju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene