Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Neisplaćene plaće

Hidroelektra - Nekad simbol niskogradnje, danas još jedna u nizu građevinskih tvrtki koje su na koljenima

Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 10
Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 10 Provjereno
Aktualno Galerija Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 10 Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 10 Foto: Provjereno Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 11 Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 11 Foto: Provjereno Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 9 Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 9 Foto: Provjereno Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 8 Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 8 Foto: Provjereno +6 Ne isplaćuju ni plaće ni doprinose, a dobili su milijunski posao na obnovi zagrebačkog rotora (Video: Provjereno) - 7 Galerija 1/11 >>
Prije nekoliko godina većinski vlasnik Hidroelektrepostao je ruski milijarder Sergej Gljadelkin koji je obećao donijeti joj vedrije dane. Plaće radnicima nije isplatio od studenog prošle godine, a gubi vrijedne poslove. I dok se iz Uprave može čuti kako su milijuni za plaće ostali kod partnera koji im duguje novac za obavljen posao na izgradnji pruge Dugo selo-Križevci, kojeg su nedavno izgubili, radnici postavljaju pitanje kako se sada kada se plaće ne isplaćuju mogu dobivati novi vrijedni poslovi, poput onog na rekonstrukciji rotora na zagrebačkom Remetincu.

Mladen Mesić, radnik Hidroelektre zadnju je plaću dobio za listopad za 2017. godine. Ne skriva suze jer boli biti ponižen na takav način, osobito kada si u tvrtki ostavio pola svojega 58 godina dugog života.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Hidroelektri niskogradnji dao je sve. Vodio je transport na gradilištima, a nema, kaže, što nisu gradili. Hidroelektra je desetljećima bila simbol niskogradnje. Sve dok nisu krenuli prvi ozbiljniji problemi početkom 2014. godine. Tadašnje vodstvo kompanije nije htjelo izdati potvrde o neisplati plaće, govori to ekipi emisije Provjereno drugi radnik koji je želio ostati skrivena identiteta.

Neisplata plaće ili neizdavanje potvrde o neisplati plaće je kazneno djelo. Dvoje kolega i ja smo išli prijaviti na policiju. Prijavili smo, ali koliko imam informaciju, nije se dogodilo apsolutno ništa. Čak je i kolegica koja se išla informirat u PU Kruge čula od gospodina inspektora 'Gospođo, a u kojoj vi državi živite?'“, prepričava anonimni sugovornik.

Krajem 2014. godine kao spasilac kompanije pojavljuje se Rus Sergej Gljadelkin koji preuzima dio dionica tvrtke i postaje novi vlasnik. Obećao je smanjiti nagomilane dugove i isplatiti plaće, ali pod određenim uvjetima.

„Bili su ponuđeni nekakvi ugovori da se do daljnjega odričemo tih plaća. To će nam bit isplaćeno do 2018. godine u nekim ratama. Mislim da je čak tu pisala nekakva klauzula ako firma bude poslovala s nekim dobitkom, ali ja mislim da od toga nema ništa“, ispričao je Mladen Mesić. On je potpisao taj ugovor, kao i dio radnika. Vjerovali su, kaže, da će se stanje s novim menadžmentom popraviti. I popravlja se, ali ne dugotrajno. U studenom prošle godine iskrsnuli su novi problemi.

U tvrtki nemaju za plaće, pa dijelu radnika nude nove ugovore za Hidroelektra plan – tvrtku kćer.

„Ja i još osam ili devet kolega smo morali potpisati sporazumne raskide ugovora o radu sa starom firmom i potpisat s novom firmom“, navodi anonimni sugovornik ekipe emisije Provjereno.

Plaće nema ni u Hidroelektra planu, ali zato posla ima, i to na najvećem graditeljskom pothvatu u Hrvatskoj – pruzi Dugo Selo-Križevci. A Mladen Mesić jer je na gradilištu umalo dobio infarkt. On je tada ostao kod kuće, a dio radnika se vratio na posao.

Cijelu veljaču dolazim na posao, a plaće nema. Jednostavno se na gradilištu nije radilo ništa. Nitko nije ni pitao dolazimo li mi na posao, rade li ljudi, radimo li kao tehničko osoblje. Jednostavno kao da poslovodstvu to nije bilo bitno. Samo se govorilo 'Možda se bude pokrenulo'. A početkom ožujka je postalo jasno da se neće pokrenuti ništa“, prepričao je radnik skrivena identiteta.

Radovi na pruzi su kasnili dobrim dijelom zbog problema Hidroelektre. Hidroelektra je onda ispala iz igre, a na njezinim poslovima se angažira Integral iz Laktaša, tvrtka blisko povezana s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske. Ona dobiva Hidroelektrin dio kolača vrijedan oko 200 milijuna kuna.

U prostorije tvrtke na zagrebačkoj Radničkoj cesti, gdje je smještena mehanizacija, ne prestaju stizati strojevi s gradilišta jer tvrtka gubi brojne poslove.

Predsjednik uprave Mariyan Tkach i predstavnik većinskog vlasnika Sergeja Gljadelkina ekipi emisije Provjereno najprije je pokazao strojeve, a zatim objasnio i kako su upali u financijske probleme. „Kada sam došao, bila je vrlo teška situacija jer nam naš partner nije platio. Počeli smo imati probleme s protokom novca. I tu su svi problemi krenuli. Htjeli smo od tog novca isplatiti plaće, ali nažalost nismo ga primili. I onda smo morali tražiti investicije i kredite. Morali smo i nešto prodati kako bismo pokrili troškove Hidroelektre niskogradnje“, ispričao je Tkach. Navodi i kako nove poslove sklapaju upravo zato da bi radnicima isplatili plaće te ističe kako čini sve kao predsjednik Uprave kako bi popravio situaciju.

Jedan vrijedan posao su izgubili, a drugi dobili – u konzorciju su tvrtki koje će rekonstruirati rotor na zagrebačkom Remetincu. Isti konzorcij tvrtki ugovor s Gradom Zagrebom sklopio je prije otprilike mjesec dana. Radovi na poslu vrijednom 224 milijuna kuna kreću u srpnju. Iz Sindikata graditeljstva zabrinuti su što se prilikom ugovaranja ovakvih poslova ne provjerava isplaćuje li tvrtka plaće ili ne.

„Tražimo zajedno s Udrugom poslodavaca za graditeljstvo da se uvede kontrola kod javne nabave. Dakle, ako se netko javlja na natječaj da se provjerava i da takva tvrtka koja ide na natječaj mora isplaćivati plaće u prvom redu i mora isplaćivati u visini propisanim kolektivnom ugovoru za graditeljstvo“, ističe Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske

Hidroelektra niskogradnja sklopila je predstečajnu nagodbu, a u tijeku je žalbeni postupak. Hidroelektra plan je u stečaju. Vlasnici skupljaju dokumentaciju kako bi od Agencije za osiguranje radničkih tražbina dobili tri minimalca. Bez obzira na sve to, Mladen Mesić odlučio se na izvanredni otkaz.

Hidroelektra niskogradnja nekada je imala tisuće zaposlenika i stotine poslova. Sada je u njoj ostalo svega nekoliko desetaka radnika, a isto toliko i u njezinim tvrtkama kćerima. Izgubila je gotovo sve što je nekada imala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene