Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

hgss upozorava građane

Kupanje u jezerima i rijekama opasnije je od mora: ''U prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj se utopile 53 osobe"

Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (Foto: Dnevnik.hr)
Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (Foto: Dnevnik.hr) Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Petar Prpić iz Hrvatske gorske službe spašavanja i Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Tragedija na jezeru Čingi-Lingi nedaleko od Đurđevca dogodila se u ponedjeljak u poponevnim satima kada se 11-godišnji dječak otišao kupati te se utopio. Beživotno tijelo nakon potrage pronašli su policijski ronioci. U posljednjih nekoliko dana rijeke i jezera uzele su čak pet života. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan razgovarao je s Petrom Prpićem iz HGSS-a koji je uputio nekoliko važnih savjeta kupačima.

Mirno poslijepodne na jezeru Čingi-Lingi nedaleko od Đurđevca u sekundi se pretvorilo u tragediju. Jedanaestogodišnji dječak u popodnevnim satima kupao se u jezeru, ali nije izronio. Na teren je izašla policija i hitna pomoć, a policijski ronioci su oko 21 sat pronašli tijelo dječaka.

Pročitajte i ovo Ivan Uravić Sigurnost pod upitnikom Njihova uloga na plažama je neprocjenjiva, a sve ih je manje: ''Slabije plaćena satnica jedan je od glavnih razloga'' Ilustracija Prepoznajte simptome Znate li što je suho utapanje? I nekoliko centimetara vode može biti kobno, posebno je važno paziti na mališane

Jezero Čingi-Lingi popularno je među brojnim vikendašima iz okolice Bjelovara i Koprivnice. Kupanje je dopušteno, a mještani tvrde kako ovo nije prva tragedija na tom području. "Ja već godinama dođem malo tu na odmor i ima tih utapanja baš, mlađih osoba, djece. Pogotovo jer su nasipali sad to kamenje. To je strašno. I onda vam ima tih dubina odjednom. Odjednom vas samo baci u dubinu'', ispričala je mještanka Katica.

Opreza nikad dosta

Građani moraju biti svjesni kako kupanje u moru i jezerima ili rijekama nije isto. U jezerima prijete brojne opasnosti, od brojnih virova, naglih promjena dubine, temperature, a i vidljivost zna biti smanjena. Posebno trebaju paziti oni koji slabije plivaju. Na sve to upozorava i Hrvatska gorska služba spašavanja.

''Opreza nikad dosta. Mi konstantno upozoravamo na opasnosti koje su moguće ne samo rijekama i jezerima, nego i na planinama. Feedback koji imamo je da se ljudi žele pridržavati onoga što govorimo. Ali bez obzira koliko pazimo na svoje ponašanje i opasnosti, opreza nikad dosta'', kazao je Petar Prpić iz HGSS-a.

Grčevi nisu rijetkost

Postoji podatak da Hrvati nisu vični plivanju. Prpić ističe da je važno da slabiji plivači ili neplivači uz sebe uvijek imaju nekog tko dobro pliva ili sredstvo koje će ih držati na površini, poput prsluka za spašavanje.

Roditeljima Prpić poručuje da djeca moraju biti pod konstantnim nadzorom. Upozorio je i na čestu pojavu za vrijeme plivanja – grčeve. U tim situacijama, kaže Prpić, važno je ostati smiren. Jednom rukom dozivajte pomoć, a kada netko to vidi s plaže, ta osoba treba otići po dežurnog spasioca. ''Ukoliko to nije slučaj, treba hitno pozvati centar 112 koji će onda dalje proslijediti poziv dežurnoj službi koja bi trebala žurno doći'', upozorava Prpić.

U prvih sedam mjeseci ove godine, policija je zabilježila 70 slučajeva utapanja, od čega 53 sa smrtnom posljedicom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene