Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) poslijepodne je na zagrebačkom Županijskom sudu otvorena istraga i određen jednomjesečni pritvor, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića.


Istraga je otvorena i pritvor određen za svih osam osumnjičenih - Josipa Matanovića, Roberta Pešu, Ivana Gotovca, Igora Petlevskog, Asju Piplović, Mladena Jandričeka, Jurja Parazajdera i Svjetlana Stanića, koji je nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima pa će za njim biti raspisana tjeralica.

Vezani članci Vinko Ljubičić i Mario Jurič Odvjetnik uhićenog splitskog poduzetnika otkrio što mu se stavlja na teret i poručio: "Uvjeren sam da tu nema ništa protuzakonito" Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje

U sklopu istrage bit će saslušano 37 svjedoka, koje je predložio USKOK, a provest će se i druge radnje koje se ukažu neophodnima. 

Sutra bi trebalo biti poznato kada će biti zakazano prvo ročište, rekao je Devčić.

Istraga protiv osam osumnjičenih otvorena je zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, odavanja službene tajne, udruživanja za počinjene kaznenog djela i pomaganja u primanju mita.

Istražni sudac Boris Ivančić donio je tu odluku nakon što je danas temeljem istražnog zahtjeva USKOK-a ispitao sedam osumnjičenih, uključujući i Jurja Parazajdera koji je otpušten iz bolnice. 

Sadržaj ispitivanja ostao je nepoznat jer je sud na prijedlog USKOK-a postupak proglasio tajnim.

Nakon završetka istrage, sud dostavlja spis USKOK-u koji zatim odlučuje hoće li protiv osumnjičenih podignuti optužnicu i za koja djela. Osumnjičeni za kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a u pritvoru mogu ostati ukupno do godinu dana.

Nakon otvaranja istrage pritvor im se određuje na mjesec dana, a zatim ako istraga nije gotova produljuje na dva, pa na tri i onda na šest mjeseci. Nakon prvih šest mjeseci, predsjednik suda mora odobriti produljenje istrage na još šest mjeseci.