Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ima li kraja lošim vijestima? HEP je najavio skuplju struju od 1. travnja za 17 posto.


Upaliti svjetlo već sada je za mnoge luksuz, a nakon prvog travnja pogled na račune HEP-a šokirat će i više. Najavljeno 17 postotno poskupljenje teško će se izdržati. 'Prije je nekakva psihološka granica bila 5 do 6, pa hajde kao do 10, međutim, ovo sad sve stremi 20 i više, što je prestrašno. Konkretno, primanja u kući idu silaznom putanjom', kazala nam je Mirela Ham Pižeta. 'Mislim da će s ovim tempom rasta troškova električne energije i drugih stvari tehnika preživljavanja postat umjetnost kod nas', dodala je.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Slika nije dostupna Struja će poskupjeti, ali ne odmah

Već sada nije daleko od toga, no u HEP-u nakon najave poskupljenja šute. Možda zbog tog što ga je već danas demantirao ministar Šuker. 'Određena gospoda iz HEP-a već licitiraju s tim već nekoliko mjeseci, prema tome, točno se zna kakva je procedura za povećanje cijene i kad HEP uputi zahtjev prema Vladi, mi ćemo donijeti odluku kakvu ćemo donijeti', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Ta odluka će vjerojatno i biti viša cijena. Paralelno sa strujom poskupjet će i grijanje, a situaciju, uobičajeno koriste i drugi. Građanima, koji su već itekako poveli računa o uštedama, ne preostaje ništa drugo nego da nađu još prostora. Primjerice, perilice uključuju navečer, aparate ne drže na čekanju, a tu je i najjednostavniji primjer, korištenje štednih žarulja.

'Ako zamijenimo jednu klasičnu žarulju od sto vata sa štednom žaruljom od 25 vata koja daje istu količinu svjetlosti' u godini dana se može uštedjeti i do sto kuna', objasnio je Goran Čačić, energetski stručnjak. Začarani krug se nastavlja, a kako bi rekli analitičari, preživljavamo pretakanjem iz šupljeg u prazno. No pitanje je, do kada tako?