Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stazić ne može prihvatiti istinu'

Hebrang: Tko će odgovarati za štetu nanesenu Rončeviću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov član istražnog povjerenstva za vojne kamione Andrija Hebrang ustvrdio je danas da je povjerenstvo ispunilo svoju zadaću i dokazalo da je nabavka kamiona provedena po zakonu, a bivši ministar obrane Berislav Rončević oklevetan.

Hebrang je, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, novinarima izjavio kako je osnivanje povjerenstva imalo smisla, jer je njemu zahvaljujući skinuta oznaka tajnosti s, tvrdi, ključnog dokumenta Glavnog stožera koje je iz postupka nabavke isključilo jeftina vozila koja ne odgovaraju tehničkim karakteristikama, te ostavilo dva dobavljača od kojih je Rončević odabrao jeftinijeg. Upitan čemu onda služe državne institucije, policija i pravosuđe, ako se povjerenstvo treba baviti takvim istragama, odgovorio je da su institucije odlično odradile svoj posao i zaključile kako nema elemenata za kaznenu prijavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hebrang ne da na Rončevića 'Kaznena prijava protiv onog tko je dao krive podatke' Slika nije dostupna Stazić: Žele prikriti istinu Većina: U nabavci kamiona nije bilo nezakonitosti

Povjerenstvo je, po njemu, trebalo osnovati zato što se i nakon takvog jednoglasnog zaključka državnih tijela u javnosti govorilo da je počinjeno kazneno djelo, no te optužbe, kaže Hebrang, nisu izmislili novinari, već su u medije došle 'informacijom političkih krugova'.

'Dakle, krenuli smo iz pravne sfere u političku sferu. Političari su ti koji su davali pogrešne informacije medijima. Budući da je Sabor vrhovno političko tijelo, morao se očitovati. I zato smo prihvatili inicijativu SDP-a da se oformi ovo povjerenstvo', poručio je Hebrang. Upitan tko je onda, po njegovu mišljenju, u javnost plasirao neistinite optužbe o nezakonitostima u nabavci MORH-ovih kamiona, odgovorio je kako nije posao povjerenstva utvrđivati tko je za to odgovoran.

Nanesena je nepopravljiva šteta jednom čovjeku

'Mi se time nismo bavili, činjenica je da su te dezinformacije nanijele nepopravljivu štetu jednom čovjeku, gospodinu Rončeviću i njegovoj obitelji, suradnicima i bližnjima, i da se danas ne pita gospodin Stazić kakva je to pravna država koja je gotovo pet godina od nevinog čovjeka pravila državnog lopova broj jedan', kazao je Hebrang. Upitao je tko će odgovarati za štetu nanesenu Rončeviću i Hrvatskoj koja je, upozorava, nakon te afere u europskim državama označena kao zemlja s korupcijom u državnom vrhu.

Ne želi, kaže, ukazivati ni na koga i nije čuo da su te informacije u javnost došle od predsjednika države Stjepana Mesića, ali i ističe kako postoje tijela koja bi trebala utvrditi tko je odgovoran.

'Neka državna tijela rade svoj posao i dalje kao i do sada. Ali negirati s jedne strane MUP, na istoj strani negirati i Državnu reviziju, Državno odvjetništvo i saborsko povjerenstvo, to može samo netko tko nije dorastao pravnoj državi, netko tko nije dorastao demokraciji, a to je u hrvatskoj državi sva sreća samo jedan jedini gospodin Stazić', poručio je Hebrang.

'Stazić ne može prihvatiti istinu'

Novinare je zanimao i njegov komentar na tvrdnje predsjednika povjerenstva, SDP-ovca Nenada Stazića da je većina u povjerenstvu naprasno završila sjednicu kako bi izbjegla utvrditi da je on (Hebrang) kao potpredsjednik Vlade te 2004. bio nadređen Rončeviću.

'Gospodin Stazić ne može prihvatiti istinu, pa onda na jednu postojeću petogodišnju klevetu dodaje još jednu. Gospodin Stazić živi od laži i kleveta, to je takav tip zastupnika. S jedne strane imamo mišljenja MUP-a, koji je proveo istragu, DORH-a koji je dao svoj stav, Državne revizije koja je dala svoje mišljenje, saborskog povjerenstva koje je završilo svoju zadaću, a s druge strane imamo mišljenje Stazića, pa neka narod procijeni. To je pet naprema jedan. Svaki pametan zastupnik bi se poklonio i rekao - hvala vam što ste mi pokazali istinu', rekao je Hebrang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene