Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkot oporbe

HDZ nema većinu u Saboru, SDSS mu okrenuo leđa

Kako bi skupili kvorum potreban za glasovanje HDZ je 'mobilizirao' i bolesne i majke na porodiljnom, no ni to nije bilo dovoljno.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Saborski zastupnici Kukuriku koalicije jučer su najavili kako više neće sudjelovati u radu ovog saziva Sabora. U tome su ih podržali i Hrvatski Laburisti, a kvorum HDZ-u neće raditi ni HDSSB ni HSP. Kako doznajemo, glasovanju neće pristupiti ni zastupnici Šemso Tanković i Milorad Pupovac.

Oporba zbivanja u Saboru prati na velikom ekranu ispred sabornice.

Na glasovanje je pak, s bolovanja došao HDZ-ov zastupnik Marko Turić koji boluje od karcinoma.

'Bilo bi potpuno neodgovorno da nisam došao. Svatko tko može pomoći zemlji u ovako teškoj situaciji to mora i učiniti. Nas su izabrali ljudi kojima mi odgovaramo', kazao je Turić.

Na glasovanje je stigao i bivši ministar gospodarstva Branko Vukelić koji ima tumor gušterače.

'Osjećam se sjajno', kazao je novinarima Vukelić.

Zastupnicima HDZ-a priključila se i zastupnica Vesna Buterin koja je trenutno na porodiljnom.

HDZ-ovi zastupnici prozvali su oporbene, koji bojkotiraju rad Sabora, da nesudjelovanjem u raspravi o zakonu o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine pokazuju manjak domoljublja.

To su, kazao je HDZ-ov zastupnik Dragan Vukić, pokazivali svaki put kada je Sabor donosio važne odluke za Hrvatsku i Hrvate.

'Nažalost, lijeva strana sabornice danas je prazna, što je samo potvrda da se događa nešto važno, jer kada god se u ovih 20 godina događalo nešto važno, oporbe nije bilo', poručio je Vukić.

Vukićev su stav, u brojnim replikama, podržali njegovi stranački kolege.

'Naravno da ih nema jer njihova glavna uzdanica Vesna Pusić je davno Hrvate u BiH proglasila 'personama non grata' i to u vrijeme Domovinskog rata kada su pomogli obrani Hrvatske. Ovako im zahvaljuju', poručila je Đurđica Sumrak. 'Hvala ti Bože da ih nema. Treba čuvati Hrvatsku, to svi poručuju, ali to će se pobrinuti ova vlada i HDZ. I dragi Bog je s nama'.

I Boris Kunst je rekao je kako ne treba žaliti što oporbenih zastupnika, koje je nazvao 'kukurikavcima', nema u sabornici, 'jer njih očito ne interesiraju Hrvati izvan Hrvatske, a posebno Hrvati u BiH'.

'Oni kolektivno boluju od 'bolesti njihova predsjednika, od bolesti prepona', ali sigurno se neće odreći dijela plaće za svoj nerad jer ih plaćaju hrvatski radnici', poručio je Kunst.

Oporba, dodao je, svojim postupcima pokazuje da ne uvažava Sabor, 'jer su očito opijeni samo jednom željom - da dođu na vlast'. 'Njih ne interesira sudbina malih ljudi, oni se interesiraju samo za sebe i samo ih brine kako će doći na vlast, gazeći preko lešina', poručio je Kunst.

Njegov stranački kolega Stjepan Milinković kazao je kako se Hrvatska dobro sjeća kako su se Hrvati iz cijelog svijeta odazvali pozivu slobode kada je najviše trebalo, ali i 'skanadalozne ocjene da je Hrvatska bila agresor u BiH'.

HDZ je i od klubova jedini sudjelovao u raspravi, u ime kolega je Ivan Bagarić izrazio zadovoljstvo i zahvalio vladi što je predložila zakon i tako, rekao je, pokazala čvrsto opredjeljenje za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan domovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene