Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba poručuje

HDZ: Prijevremene izbore vladajući trebaju objeručke prihvatiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner izjavio je danas da bi vladajući objeručke trebali prihvatiti HDZ-ovu ponudu za raspisivanjem prijevremenih izbora, ako su uvjereni u svoju uspješnost.

Ustvrdio je da bi parlamentarne izbore trebalo raspisati što prije ako je vladajućima stalo da se Hrvatska spasi, a to bi, dodao je, radi sprječavanja nepotrebnog troška još jednih izbora bilo najbolje učiniti zajedno s izborima s europski parlament 25. svibnja 2014.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

"Ako su vladajući toliko uvjereni, kao što se zadnjih dana hvale da su uspješni, iako hrvatski građani ne vide ni jedan jedini znak tog uspjeha onda bi oni trebali objeručke prihvatiti tu ponudu i dokazati svoju uspješnost na sljedećim izborima", rekao je Reiner u izjavi novinarima u povodu dvije godine mandata Vlade.

Vlada dvije godine poslije: Linić dobitnik, a gubitnik je...

Dodao je kako i vladajući znaju da će izgubiti sljedeće izbore pa će se "držati noktima i zubima za vlast" te vjerojatno neće popustiti na nikakav pritisak koji bi Hrvatskoj omogućio da "konačno prodiše". "Nažalost ova Vlada je neuspješna, nažalost svi građani to itekako osjećaju i zbog toga su oni sami svjesni da će na sljedećim izborima morati otići, a mi se nadamo da će to biti što je moguće prije", rekao je.

Početak još jednog emigracijskog vala

Rad Vlade, kazao je Reiner u središnjici HDZ-a, najbolje bi mogli ocijeniti građani koji žive puno teže, koji su opterećeni neusporedivo većim porezima i koji imaju puno više teškoća u ostvarivanju zdravstvene zaštite s obzirom da su zdravstvu drastično smanjena sredstva.

Ustvrdio je pritom da su zdravstvu smanjenjem doprinosa oduzete dvije i pol milijarde kuna, a da istodobno to nije pomoglo gospodarstvu. Dokaz tome su, tvrdi Reiner, niz propalih tvrtki, rekordan broj nezaposlenih i mladi ljudi koji odlaze iz Hrvatske.

Reiner smatra da se Hrvatska očito nalazi na početku još jednog velikog emigracijskog vala kakav je proživljavala krajem 19. stoljeća, između dva svjetska rata i šezedesetih godina. No, tada su uglavnom odlazili neškolovani ljudi, dok danas odlaze mladi i obrazovani koji bi trebali biti budućnost Hrvatske.

Učiniti sve da građanima bude bolje

Ustvrdio je također da u Hrvatskoj nema ni jedne ozbiljne investicije. "Obećava nam se gospodarski uspjeh, a svjedoci smo svekolikom gospodarskom krahu Hrvatske", rekao je Reiner, koji drži se to ne može opravdavati svjetskom krizom jer sve europske zemlje izlaze iz krize dok Hrvatska u nju tone sve dublje.

Smiješnim je ocijenio što se vladajući, nakon dvije godine mandata, izvlače pričama iz prošlosti i krive HDZ. Međutim, smatra Reiner, jasno je da im više nitko ne vjeruje. Upitan što zapravo HDZ želi, s obzirom da su ranije spominjali rekonstrukciju vlade a sada prijevremene izbore, kazao je da oni kao konstruktivna oporba žele dobro Hrvatskoj.

"Mislim da bi trebalo učiniti sve da hrvatskim građanima bude bolje. Vladajući su odbili bilo kakav prijedlog o rekonstrukciji vlade, a ismijavaju prijedlog da se ide na prijevremene izbore pa je očito da im nije previše stalo kako građani žive", kazao je. "Oni žive u svom svijetu i drže da su uspješni, a ono što se događa oko njih očito ne dopire do njihovih srca", rekao je Reiner. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene