Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Situacija izmiče kontroli!'

HDZ za privremeno zatvaranje granice prema Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ se boji da bi takav razvoj situacije mogao izazvati velike posljedice za stabilnost zemlje i sigurnost građana.

Predsjedništvo HDZ-a zatražilo je u četvrtak da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija s izbjeglicama te da se tek nakon toga počne razmišljati o njezinu ponovnom otvaranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušlo je preko 11 tisuća izbjeglica Hrvatska zatvorila granične prijelaze sa Srbijom! Slika nije dostupna Ministar obrane Kotromanović: Nekoliko tisuća vojnika je spremno

UŽIVO - Izbjeglice u Hrvatskoj

"Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je zabrinutost ovim što se događa, a vrlo smo zabrinuti nekontroliranim ulaskom velikog broja izbjeglica koji uvelike nadmašuje ono što je Vlada najavljivala. Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, kaos i stihija", rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a njegov član Gordan Jandroković. Istaknuo je da se HDZ boji da bi takav razvoj situacije mogao izazvati velike posljedice za stabilnost zemlje i sigurnost građana.

"Tražimo da Vlada poduzme odgovarajuće mjere, to više što smo im zadnjih tjedana ukazivali na to da se ove stvari mogu dogoditi. Izostala je bilo kakva ozbiljna priprema i organizacija te danas imamo situaciju koja izmiče kontroli", upozorio je.

Istaknuo je kako Predsjedništvo HDZ-a zato traži da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija, nakon čega se može razmišljati o ponovnom otvaranju granice. Na pitanje znači li zatvaranje granice to da i Hrvatska, kao i Mađarska, treba postaviti policiju na polja i sve moguće prijelaze, odgovorio je kako Mađarska nije jedina zemlja EU koja je zatvorila granicu.

DIRLJIV PRIZOR Slavonci pokazali kako se dočekuju izbjeglice

"Postoji već značajan broj zemalja EU koje su granicu zatvorile zbog straha od nekontrolirane situacije i straha od kaosa koji se, nažalost, počeo događati i u Hrvatskoj", rekao je.

Podsjetio je da je HDZ na to pravodobno upozoravao, ali Vlada "to nije poslušala, nego su jučer u prvim satima trijumfalno govorili da upravljaju situacijom". No, već navečer bilo je potpuno jasno da Vlada, ocijenio je, "situaciju ne drži pod kontrolom i da nije sposobna upravljati ovom teškom krizom".

VAŽAN POPIS 10 artikala koje prikuplja Crveni križ

"Stoga u ovom trenutku, u skladu s onim što traži i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, jedinim ispravnim smatramo privremeno zatvoriti granicu prema Srbiji i konsolidirati stanje - rasporediti ljude po prihvatilištima i mjestima koja su za to predviđena", rekao je Jandroković. Istaknuo je kako od premijera Zorana Milanovića i ostalih članova Vlade očekuju da komuniciraju s našim zapadnim susjedima kako bi se osiguralo da što više ljudi koji su ušli u Hrvatsku ode prema zapadu. Jandroković je ocijenio kako se ne vidi da se to događa, nego se vidi potpuni izostanak strategije i plana.

"Zbog toga smo zabrinuti. Slušamo i osluškujemo što govore naši građani, a situacija nije dobra", zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene