Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv davanja autocesta u koncesije

HDZ: Nitko nije dobio mandat da rasprodaje imovinu hrvatskih građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a oštro se protivi planovima Vlade o davanju autocesta u koncesiju te prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, jer, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Osijeku, nitko nije dobio mandat da rasprodaje imovinu hrvatskih građana.

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Davorin Bubalović kazao je kako se ta stranka protivi prodaji onoga što je ostalo u Hrvatsko i što su platili hrvatski građani. Naglasio je da hrvatska država mora prepoznati koji su strateški interesi Republike Hrvatske.

"Postavlja se pitanje tko vodi Hrvatsku; premijer koji poslovično spava, ili netko drugi tko se stalno pojavljuje u medijima, pa je i ovu lošu vijest priopćio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić", izjavio je Bubalović na konferenciji za novinstvo.

Najmanje što se od Vlade može očekivati je pokretanje široke javne rasprave o ovome pitanju, dodao je.Tajnik HDZ-ova Nacionalnog odbora za gospodarstvo, Goran Soldo, rekao je kako u Planu 21 Kukuriku koalicije nije bilo niti riječi o rasprodaji državne imovine, već samo o restrukturiranju poduzeća.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

>> HDZ će tražiti referendum o koncesijama za autoceste

Ocijenio je da tvrtke poput Croatia osiguranje i Hrvatske poštanska banka (HPB) predstavljaju posljednju crtu obrane financijskog suvereniteta Republike Hrvatske.

"Hrvatske autoceste (HAC) imaju svoju povijesnu, sociološku, domoljubnu, pa i efektivnu vrijednost, pa jasno poručujemo da su ove tvrtke vlasništvo građana Republike Hrvatske. Već desetljećima plaćamo preskupu cestarinu, trošarine, pa i PDV, pa se pitamo zašto građanima nije ponuđeno suvlasništvo na HAC-om, nego je koncesijski ugovor odmah ponuđen strancima", rekao je Soldo.

Ocijenio je kako s dosadašnjim koncesionarima na autocestama "Bina-Istra" i "Zagreb-Macelj", postoje loše iskustva jer ne plaćaju PDV.

U vezi s tim Soldo je istaknuo kako je HAC prošle godine u državni proračun uplatio 436 milijuna kuna PDV-a, a, kako je rekao, strani koncesionari na ovim dionicama nisu platili ni kune PDV-a, iako su ostvarili velike prihode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene