Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno i u Saboru

HDSSB: Odluka Vrhovnog suda o Glavašu neočekivana i skandalozna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici HDSSB-a žestoko su se u četvrtak obrušili na odluku Vrhovnog suda kojom je određen istražni zatvor Branimiru Glavašu nazvavši je "neočekivanom i skandaloznom", dok su za pravosudni sustav rekli da je "lud, zbunjen i nenormalan", a najavili su i tužbu Glavaševih odvjetnika Ustavnom sudu.

Od Ustavnog će suda, poručili su sa konferencije za novinare, tražiti da se žurno očituje o ponovnom određivanju istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Glavaš mora u istražni zatvor budući da je Vrhovni sud usvojio žalbu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na raniju odluku Županijskog suda da se Glavaš može braniti sa slobode.

"Sva pravna procedura koja se dogodila nije zabilježena u povijesti, od samostalnosti RH! Imamo 'lud, zbunjen i nenormalan' pravosudni sustav te smo uvjereni da je nešto trulo u pravosudnom sustavu pa ako netko ne progovori javno o tome svest će se sve preko građana Hrvatske i Glavaša, ali i mnogih drugih predmeta. Mnogo je primjera gdje se na temelju istih pravnih činjenica potpuno drugačije odlučivalo", rekao je HDSSB-ov Josip Salapić.

VIDEO Policija odvela Glavaša u pritvor: 'Od ovog trenutka počinjem štrajk glađu!'

HDSSB-ovce je začudio i onaj dio odluke Vrhovnoga suda koji se odnosi na dužinu istražnog zatvora, a u kojem stoji da je u istom proveo samo devet mjeseci te da bi sada nakon povratka u istražni zatvor u njemu trebao ostati do pravomoćne presude.

"Znači da Glavaš može čekati tri godine da bi Vrhovni sud ponovno poduzeo nekakav korak u njegovom predmetu, a žalosno je što mu je samo dva mjeseca ostalo, nakon što se Ustavni sud oglasio i ukinuo presudu. Da je ostao, da ga nitko nije dirao kao što namjerno i u politički montiranom procesu nisu dirali pune 4,5 godine, da je ostao u Mostaru, 18. ožujka stekao bi uvjete na uvjetni otpust i onda se niti jedno pravosudno tijelo, niti jedan sud Hrvatske ne bi trebao uključivati u njegov predmet jer on bi stekao uvjete da bude slobodan", naglasio je Salapić.

Sada se tu, kaže, uključila RH. "Prvo Ustavni sud pa DORH pa Županijski sud, nakon što je punih pet godina, dva mjeseca i dva dana bio u zatvoru, da mu se devet mjeseci računa u istražnom zatvoru, a ove četiri i pol godine valjda misle da je bio na izletu u BIH, a ne u zatvoru, to mu se ne priznaje", podsjetio je Salapić.

Smatra da je riječ o presedanu u hrvatskom pravnom sustavu. "To potvrđuje naše teze da postoji sprega između institucija pravosudne vlasti u Hrvatskoj, DORH-a, Vrhovnog suda i Županijskog suda, gdje se zbog različitih političkih stavova pojedinih sudaca preko leđa građana Hrvatske vrše osobni i politički obračuni, čime se ne samo ugrožava pravna sigurnost Hrvatske, nego dovodi u pitanje i apsolutno funkcioniranje sustava", ističe Salapić.

"Očekujemo promptnu reakciju Ustavnog suda jer se radi o pitanju ljudskih sloboda, ali i Vrhovnog suda temeljem naloga Ustavnog suda kojim je poništio drugostupanjsku presudu Glavašu. Ta odluka ne može biti nikakva drugačija nego pozitivna za Glavaša jer ne može imati dvostruka mjerila kada su u pitanju građani", poručio je HDSSB-ovac Dinko Burić.

Hrvatsko je pravosuđe, mišljenja je taj HDSSB-ovac, u takvoj situaciji da se "u puno slučajeva ne provodi pravda nego silovanje pravde". "Mi znamo da je pravda bez sile anarhija, a sila bez pravde, tiranija, prema tome, nećemo dozvoliti da pravosuđe kreće u tom smjeru, prema tiraniji", poručio je Burić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene