Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šesto uhićenje

VIDEO Glavaš stigao u Remetinec: 'Počinjem štrajk glađu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto prije 14 sati u istražni zatvor u Remetincu doveden je Branimir Glavaš koji je, nakon odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor, uhićen u četvrtak prijepodne u Osijeku.

Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 3 Bio je u BiH Osuđeni zločinac u tišini se vratio: "Normalno sam prešao granicu i bez problema se krećem po Hrvatskoj" Presuda Branimiru Glavašu - 4 DVOJNO DRŽAVLJANSTVO Branimir Glavaš otišao u BiH: "Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru"

Nekoliko minuta prije 14 sati isti je terenac 'mitsubishi pajero' ušao u dvorište zagrebačkog zatvora, gdje Glavaš po odluci Vrhovnog suda može ostati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

Pred zatvorom nije bilo Glavaševih odvjetnika, ali ni pristaša koji su ga ispratiti iz stana u Osijeku.

Bez povezanih ruku

Policija je po Branimira Glavaša došla u njegov stan u Osijeku nešto prije 11 sati, a odveli su ga u 11:20 sati. Glavaša odvode u pritvor.

Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., uhićen je u četvrtak prijepodne i odveden u istražni zatvor u zagrebačkom Remetincu.

Oko 11:20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Novinarima je izjavio da pravnu bitku nastavljaju njegovi odvjetnici, a da će svoju poruku staviti na Facebooku, na kojemu je, u međuvremenu, objavio da počinje sa štrajkom glađu. U poruci na društvenoj mreži ustvrdio je da mu jedino to preostaje kao način borbe i prosvjeda protiv "desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama".

Očekivanja od Ustavnog suda: 'Ili neka poštuje Ustav, ili neka se raspusti'

Budući da su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu, na upit novinara što očekuje od Ustavnog suda kratko je kazao kako očekuje da poštuje Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, "ili neka se raspusti".

Glavaš se o svojem, kako kaže šestom uhićenju, oglasio i putem svojeg Facebook profila te je istaknuo kako se radi o još jednom pravnom presedanu. Najavio je i štrajk glađu od trenutka uhićenja.

"...ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska", stoji napisano na FB profilu Branimira Glavaša.
 

Vrhovni sud objavio je u četvrtak ujutro na svojoj internetskoj stranici rješenje kojim prihvaćaju žalbu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva i Branimiru Glavašu određuju istražni zatvor.

Najviše pravosudno tijelo zaključilo je da bi Glavaš na slobodi mogao uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke te mu je odredilo istražni zatvor koji "može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen".

VIDEO 'Uopće me nije šokiralo, jer mene nema što šokirati u hrvatskoj državi'

Odluka je donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Obvezan pritvor

Podsjećajući da je i nakon poništenja pravomoćne presude i Glavaševa izlaska iz zatvora na snazi nepravomoćna presuda, Vrhovni sud u svom rješenju navodi da je zagrebački Županijski sud morao "i bez posebnog prijedloga državnog odvjetnika, provodeći kogentne zakonske norme, s obzirom na kaznu zatvora iz nepravomoćne osuđujuće presude, odlučiti o primjeni mjere istražnog zatvora protiv optuženika".

"Ponovno valja istaći da je u konkretnoj procesnoj situaciji pobijana prvostupanjska odluka donesena u stadiju kaznenog postupka nakon donošenja nepravomoćne prvostupanjske presude s izrečenom kaznom zatvora za koju zakonodavac propisuje obvezno određivanje istražnog zatvora", smatra Vrhovni sud.

U odnosu na stav prvostupanjskog suda da se maksimalni rokovi trajanja istražnog zatvora odnose i na obligatorni istražni zatvor Vrhovni sud je zauzeo stav da je "ovo pravno pitanje za konkretnu procesnu situaciju irelevantno" , jer je Glavaš u istražnom zatvoru proveo ukupno devet mjeseci i 29 dana, što je "daleko manje od rokova maksimalnog trajanja istražnog zatvora".

Pitanje diskriminacije

Suprotno stavovima Glavaševe obrane, koje je u veljači potvdilo i izvanraspravno vijeće, Vrhovni sud navodi da "upravo stoga što istražni zatvor ima svoju zakonom strogo propisanu svrhu, vrijeme koje je osuđenik proveo na izdržavanju kazne zatvora, u slučaju kada je pravomoćna presuda ukinuta te je obustavljeno izdržavanje kazne, nije moguće uračunavati u vrijeme maksimalnog trajanja istražnog zatvora".

Dodaju i da se 'lišavanje slobode' u postupku dokazivanja krivnje ne može poistovjetiti s izdržavanjem kazne koja je obustavljena "zbog gubitka svojstva pravomoćnosti presude".

Vrhovni se sud osvrnuo i na zaključak prvostupanjskog suda o "diskriminatornosti prijedloga" tužiteljstva koje je istražni zatvor tražilo samo za Glavaša, a ne i njegove susuđenike. Vrhovni sud podsjeća da se "ni jedan od ostalih suoptuženika u trenutku donošenja Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske nije nalazio na izdržavanju kazne zatvora".

"Slijedom svega navedenog, kako je u konkretnom kaznenom predmetu na snazi prvostupanjska presuda kojom je optuženi Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, dok je u ovom postupku u Republici Hrvatskoj proveo u istražnom zatvoru kao fakultativnom tek deset mjeseci, trebalo je žalbu državnog odvjetnika prihvatiti", zaključuje Vrhovni sud.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene