Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDPP: Apel predsjedniku države, Vlade i Sabora u svezi ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo za pomorsko pravo (HDPP) uputilo je apel predsjedniku države, Vlade i Hrvatskog sabora te klubovima zastupnika u kojem ističe kako je pitanje ZERP-a od nacionalnog interesa, da bi u Saboru trebale zauzeti jedinstveno stajalište te pokazati da je dugoročna zaštita resursa i morskog okoliša Republike Hrvatske "značajnija od vremenske razlike od nekoliko mjeseci u okončanju pregovora s EU".

"Pregovori koji se vode bez uvažavanja interesa zemlje kandidata ne mogu se smatrati uspješnima", ističe se u apelu HDPP-a, znanstvene i stručne udruge, danas dostavljenom Hini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rok do ponedjeljka Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi Slika nije dostupna Složio se Ivo Josipović podržao prijedlog Ruže Tomašić, kaže da je super

Upozorava se ako vladajuća koalicija, uz potporu opozicije, ipak podlegne stranim pritiscima i u Saboru ponovno donese odluku o suspenziji primjene režima ZERP-a na članice EU, to će biti pogubno za kredibilitet i dignitet Republike Hrvatske u međunarodnim okvirima.

HDPP napominje kako nema primjera da je neka država proglasila gospodarski pojas pa zatim četiri puta suspendirala njegovu primjenu, protivno volji apsolutne većine svojih državljana. "To je zamka u koju hrvatska politika nikako ne bi smjela upasti, već treba ustrajati na suverenim pravima koja Hrvatska ima na temelju Konvencije UN o pravu mora", ističe se.

U apelu naslovljenom "Republika Hrvatska - suverenost, suverena prava i jurisdikcija na morskim i podmorskim prostorima Jadrana" upozorava se kako su proglašenje i primjena ZERP-a u potpunosti kompatibilni s članstvom u EU, koja je i sama stranka Konvencije UN o pravu mora, kao i njezine članice. Osim toga, EU je uvijek, kako se napominje, poticala države članice da proširuju svoju jurisdikciju preko 12 nautičkih milja, tako da su one uglavnom proglasile svoje gospodarske pojase, te oni nisu bili prepreka pristupanju ni najnovijeg kruga članica.

"Neshvatljivo je i nedopustivo uvjetovati nastavak pregovora o pristupanju Hrvatske EU odustajanjem od primjene ZERP-a. Takav zahtjev nije utemeljen na međunarodnom pravu i stavlja Hrvatsku u neravnopravan položaj, čime dužnosnici Komisije krše dva načela na kojima je ta integracija sazdana - vladavinu prava i ravnopravnost članica", kaže se.

HDPP smatra potpuno neprihvatljivom blokadu pristupnih pregovora pa čak i prijetnju sankcijama ustraje li Hrvatska na punoj primjeni ZERP-a jer se one primjenjuju protiv subjekta koji krši propise i pravila, a ne protiv onoga tko ih poštuje i na međunarodnim konvencijama temelji svoja suverena prava.

"Takvi odnosi i instumentaliziranje EU sa svrhom nametanja političke volje i partikularnih interesa pojedinih članica budućoj članici Unije protivno svim argumentima i normama međunarodnog prava imaju vrlo negativne učinke na raspoloženje građana i njihov stav prema euroatlantskim integracijama", ističe se u apelu.

Navodi se kako je Hrvatska počinila kardinalnu grešku proglasivši ZERP umjesto gospodarskog pojasa i taj bi propust valjalo ispraviti.

"Ističemo da bi bili izbjegnuti prigovori kako Hrvatska provodi nekakav izmišljeni zaštitni pojas, da je 2003. proglašen isključivi gospodarski pojas, kao institut utemeljen na odredbama Konvencije UN o pravu mora, koji je proglasilo više od 120 država", navodi se.

Podsjećajući kako je Hrvatska 2004. odgodila primjenu ZERP-a na članice EU dok se ne sklopi sporazum o ribarstvu s EU, kao pravni instrument kojim bi trebalo urediti potpuni režim ribolova koji će vrijediti sve do pristupanja Hrvatske EU, kad će se i u Hrvatskoj početi primjenjivati zajednička ribarstvena politika, HDPP smatra da je propust bio u tome što nije bio definiran nikakav rok za sklapanje toga sporazuma, te bi sada to trebalo ispraviti i definirati precizne vremenske okvire za pregovore.

"Tim sporazumom bitno je utvrditi da Republika Hrvatska na temelju UNCLOS-a ima pravo definirati najveći dopušteni ulov u tom pojasu, utvrditi kvote ulova koje preostaju kao višak nakon određivanja količine ulova koje će loviti hrvatski ribari, a koje će uz plaćanje naknade moći loviti ribarski brodovi pod zastavom Italije i drugih članica EU", ističe se.

Dodaje se da slovenska ribarska flota nije prijetnja tim resursima, ali Italija mora biti svjesna da svrha ZERP-a nije potpuno isključiti njezin ulazak u taj pojas, nego njegovo limitiranje jer će inače i bez ikakve primjene ZERP-a, a uz sadašnju praksu neodrživog gospodarenja živim bogatstvima Jadrana njihova predimenzionirana flota od 800 ribarskih brodova uskoro doći u poziciju da neće imati što uloviti.

HDPP u apelu iznosi stajališta glede ekološke zaštite Jadrana, provedbenih propisa, ustrojstva državne uprave te razgraničenja morskih prostora sa susjednim državama. Predlaže osnivanje Ministarstva mora, pomorstva i ribarstva, pored Ministarstva prometa, veza i infrastrukture, jer bi to bilo najbolje rješenje za provedbu proklamirane jadranske orijentacije.

Unatoč čestim primjerima da politika ignorira mišljenje eksperata, predsjednik HDPP-a dr. Petar Kragić u popratnom dopisu izražava nadu, s obzirom na to da je primjena ZERP-a pitanje od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, čitavo njezino stanovništvo, gospodarstvo i okoliš, da će apel znanosti i struke onima koji odlučuju o budućnosti zemlje, doprinijeti donošenju ispravne odluke na sjednici Hrvatskog sabora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene