Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove kontraindikacije

HALMED izdao upozorenje: "Oprezno s ovim lijekovima za trudnice"

HALMED je izdao važno upozorenje zdravstvenim radnicima vezano za lijekove koji su namijenjeni liječenju epilepsije i prevenciji migrenskih glavobolja kod trudnica.

Nositelji odobrenja Johnson & Johnson S.E. d.o.o. i Belupo lijekovi i kozmetika d.d. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o novim ograničenjima za sprječavanje izlaganja tijekom trudnoće lijekovima koji sadrže topiramat. Ovi su lijekovi namijenjeni liječenju epilepsije i prevenciji migrenskih glavobolja nakon pažljive procjene drugih prikladnih načina liječenja.

Pročitajte i ovo Ptice u letu točno u podne Nemojte se uznemiriti, Hrvatskom će odjeknuti sirene: Pogledajte o čemu je riječ

Ako se primjenjuje tijekom trudnoće, topiramat može uzrokovati velike kongenitalne malformacije i restrikciju fetalnog rasta. Nedavni podaci također upućuju na potencijalno povišen rizik od neuroloških razvojnih poremećaja, uključujući poremećaje iz spektra autizma, intelektualne poteškoće ili poremećaje pažnje s hiperaktivnošću (engl. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), nakon primjene topiramata tijekom trudnoće.

Nove kontraindikacije odnose se na liječenje epilepsije:

- tijekom trudnoće, osim ako ne postoji druga prikladna zamjenska terapija
- u žena reproduktivne dobi koje ne koriste visokoučinkovitu kontracepciju. Jedina iznimka su žene za koje ne postoji prikladna alternativna terapija i koje planiraju trudnoću te su u potpunosti informirane o rizicima primjene topiramata tijekom trudnoće.

Topiramat je već od ranije kontraindiciran za prevenciju migrene u trudnoći i u žena reproduktivne dobi koje ne koriste visokoučinkovitu kontracepciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Iranu U požaru u centru za odvikavanje od ovisnosti poginule najmanje 32 osobe: Upravitelji i službenici pod istragom

Liječenje djevojčica i žena reproduktivne dobi mora započeti te ga mora nadzirati liječnik s iskustvom u liječenju epilepsije ili migrene. Potrebu za liječenjem potrebno je ponovo procijeniti najmanje jedanput godišnje.

Zbog potencijalne interakcije, ženama koje uzimaju sistemske hormonske kontraceptive također je potrebno savjetovati korištenje i mehaničkih metoda kontracepcije.

U žena reproduktivne dobi koje trenutačno primjenjuju topiramat potrebno je ponovo procijeniti terapiju kako bi se provjerilo pridržavaju li se programa prevencije trudnoće, izvijestio je HALMED. 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene