Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HAC je jedna od tvrtki koja se zadnjih tjedana uglavnom spominje po sumnjivim poslovima, zapošljavanju preko veze, točnije preko HDZ-a.


Nakon što smo jučer objavili ekskluzivnu ispovijest USKOK-ovog pokajnika od kojeg su za posao u Hrvatskim autocestama tražili mito od 2.000 eura, oglasio se i predsjednik Uprave Jurica Prskalo. Poziva sve sa sličnim saznanjima da bez straha progovore o načinima zapošljavanja u HAC-U, a što se tiče ostalih afera u tom javnom poduzeću, kaže, mirno spava. 'Ja ovim putem dajem punu potporu čovjeku koji je iznio da je nekome morao dati mito i dapače pozivam sve druge koji su imali sličnih iskustava da isto naprave', rekao je Jurica Prskalo, predsjednik Uprave HAC-a.

>> VIDEO: Dao sam 2 tisuće eura mita u HAC-u

Vezani članci Čakovečki gradonačelnik zaplakao pred novinarima zbog prijetnji smrću - 1 Grbin grlio uplakanog gradonačelnika, a danas šuti. Međimurci uvjereni u nevinost Kovača i Posavca: "Ruku bih u vatru stavila za obojicu" Uhićen bivši gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač Kovača odveli nakon pretresa, Posavec doveden na ispitivanje: Otkrivamo kako je džoging došao glave županu

'Ključ zapošljavanja u HAC-u odavno poznat'

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta kaže da su i sami proslijedili policiji nekoliko pristiglih pritužbi za mito. Pozivaju na to i sindikati, koji tvrde da je ključ zapošljavanja, ali i napredovanja u HAC-u, odavno poznat. 'Statistički to možemo dokazati da su kriteriji stranačka pripadnost, rodbinska pripadnost ili članstvo odnosno ne članstvo u nekakvom sindikatu', kaže Mijat Stanić, iz Nezavisnog cestarskog sindikata. Da ga u HAC-u čeka posao, javno je tvrdio i HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Arapović. To je brzo demantirano. Ipak ondje, kao pomoćnik direktora sjedi bivši Arapovićev kolega iz klupa Željko Krapljan. Primjera je još, a bivši ministar Radimir Čačić tvrdi zapošljavanja u HAC-u nesrazmjerna su povećanju posla. Od 2003. broj zaposlenih je porastao s gotovo 1.800 na 2.900 osoba.

Dobili više od 3.000 molbi

Novoizgrađeni kilometri autocesta za to su vrijeme u padu. Sumnju na uhljebljenje politički podobnih u HAC-u, Prskalo odbacuje. 'Za ta mjesta bilo je upućeno preko tri tisuće molbi prema tome najnormalnije je da ima raznoraznih pritužbi i prigovora', kaže Prskalo. A eventualni prigovori i smjena Uprave od strane resornog ministra Božidara Kalmete zbog nagomilanih afera, Prskala ne plaše. 'Nikakve afere nisu potrebne da bi se ova Uprava smijenila. Dalje da li su to napadi političke prirode ili ovakve ili onakve ja stvarno to ne mogu komentirati', rekao je prskalo. Ipak sve je više komentara da bi Kalmeta svoju odgovornost za stanje u HAC-u mogao prebaciti upravo na leđa Uprave.