Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradonačelnici Varaždina i Koprivnice pozvali su u ponedjeljak u Varaždinu saborske zastupnike da podupru prijedlog o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku o kojem će se u petak glasovati u Hrvatskom saboru.


Poziv iz varaždinske Gradske vijećnice uputili su gradonačelnica Koprivnice i saborska zastupnica Vesna Želježnjak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te predsjednica varaždinske Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Vezani članci Andrej Plenković u Saboru Vruće u Saboru: "Toliku količinu ljubavi ja nikad nisam iskazao u replici kolegici Selak Raspudić" Sjećanje na žrtve Srebrenice - 2 U Saboru komemorativni skup u spomen na Srebrenicu: ''Pitanje je uvijek što će biti poslije nas, hoće li djeca uživati u blagodatima ili će i dalje uživati u mržnji''

Osnivači Sveučilišta Sjever su gradovi Koprivnica i Varaždina, a Sveučilište ima dva centra, u Koprivnici i Varaždinu.

"Ovo je primjer suradnje dvaju gradova i u sadašnjoj političkoj situaciji u Hrvatskoj jedinstven smo primjer spajanja, a ne razdvajanja", rekla je Želježnjak, ističući da Sveučilište Sjever ima veliku perspektivu. "Jedanaest programa koji se sada održavaju dopunit će se drugim studijskim programima. Bitno je da su svi programi lako zapošljivi", napomenula je.

Dodala je kako očekuje potporu zastupnika u petak u Saboru očekuje potporu zastupnika bez obzira na to pripadaju li vladajućima ili oporbi jer pitanje javnog sveučilišta na sjeveru Hrvatske, kako je rekla, "nadilazi stranačku pripadnost".

"U tri i pol godine uspjeli smo ni iz čega stvoriti sveučilište i spojiti dva grada u zajednički projekt, što nije mala stvar. Već sada Sveučilište Sjever ima tri tisuće studenata. Pokazali smo da možemo zajedno i vjerujem da će i saborski zastupnici iz svih stranaka pokazati jedinstvo jer ovo nije politička tema, nego nešto što se mora napraviti da se građani sjevera stave u jednaku poziciju kao i ostali građani Hrvatske", rekao je Habuš.

I Želježnjak i Habuš istaknuli su da nije važno je li sjedište Sveučilišta Sjever u Koprivnici ili Varaždinu. "Ako je nekome toliko važno gdje će biti sjedište Sveučilišta Sjever, predlažem da ga stavimo u Ludbreg, koji je 'centar svijeta'. Nije važno gdje je sjedište, nego da budemo grad s 50 tisuća stanovnika i 10 do 15 tisuća studenata", istaknuo je Habuš.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić rekao je da je procedura osnutka Sveučilišta Sjever bila duga zbog nerazumijevanja u dijelu akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu, ali, dodao je, sada očekuje da će zastupnici poduprijeti Sveučilište Sjever kao osmo javno hrvatsko sveučilište.

Postotak visokoškolovanih među stanovništvom u dobi od 30 do 34 godine u Hrvatskoj je 26 posto, a na sjeveru Hrvatske 17 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook