Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijenos prava

Habuš i Želježnjak pozvali saborske zastupnike da podupru Sveučilište Sjever

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnici Varaždina i Koprivnice pozvali su u ponedjeljak u Varaždinu saborske zastupnike da podupru prijedlog o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku o kojem će se u petak glasovati u Hrvatskom saboru.

Poziv iz varaždinske Gradske vijećnice uputili su gradonačelnica Koprivnice i saborska zastupnica Vesna Želježnjak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te predsjednica varaždinske Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Osnivači Sveučilišta Sjever su gradovi Koprivnica i Varaždina, a Sveučilište ima dva centra, u Koprivnici i Varaždinu.

"Ovo je primjer suradnje dvaju gradova i u sadašnjoj političkoj situaciji u Hrvatskoj jedinstven smo primjer spajanja, a ne razdvajanja", rekla je Želježnjak, ističući da Sveučilište Sjever ima veliku perspektivu. "Jedanaest programa koji se sada održavaju dopunit će se drugim studijskim programima. Bitno je da su svi programi lako zapošljivi", napomenula je.

Dodala je kako očekuje potporu zastupnika u petak u Saboru očekuje potporu zastupnika bez obzira na to pripadaju li vladajućima ili oporbi jer pitanje javnog sveučilišta na sjeveru Hrvatske, kako je rekla, "nadilazi stranačku pripadnost".

"U tri i pol godine uspjeli smo ni iz čega stvoriti sveučilište i spojiti dva grada u zajednički projekt, što nije mala stvar. Već sada Sveučilište Sjever ima tri tisuće studenata. Pokazali smo da možemo zajedno i vjerujem da će i saborski zastupnici iz svih stranaka pokazati jedinstvo jer ovo nije politička tema, nego nešto što se mora napraviti da se građani sjevera stave u jednaku poziciju kao i ostali građani Hrvatske", rekao je Habuš.

I Želježnjak i Habuš istaknuli su da nije važno je li sjedište Sveučilišta Sjever u Koprivnici ili Varaždinu. "Ako je nekome toliko važno gdje će biti sjedište Sveučilišta Sjever, predlažem da ga stavimo u Ludbreg, koji je 'centar svijeta'. Nije važno gdje je sjedište, nego da budemo grad s 50 tisuća stanovnika i 10 do 15 tisuća studenata", istaknuo je Habuš.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić rekao je da je procedura osnutka Sveučilišta Sjever bila duga zbog nerazumijevanja u dijelu akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu, ali, dodao je, sada očekuje da će zastupnici poduprijeti Sveučilište Sjever kao osmo javno hrvatsko sveučilište.

Postotak visokoškolovanih među stanovništvom u dobi od 30 do 34 godine u Hrvatskoj je 26 posto, a na sjeveru Hrvatske 17 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene