Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Gotovina, Markač, Čermak

Haaški sud poslao obvezatan nalog EU da dostavi dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Haaškog suda u postupku koji se vodi protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača je popodne izdalo obvezatan nalog Europskoj uniji da obrani generala omogući uvid u dokumente europskih promatrača u Hrvatskoj iz 1995., rekao je odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić.

'Danas u 17,30 sati to je vijeće izdalo nalog kojim se Europska unija obvezuje da nam (obrani) omogući uvid u 80 dokumenata koji nam dosad nisu bili dostupni ili da se očituje o razlozima zašto nam to nije omogućeno', rekao je odvjetnik Mišetić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miran i dostojanstven skup Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Haaški sud novi obvezatni nalog izdao je na temelju takva zahtjeva obrane hrvatskih generala koji mu je uputila prije dva tjedna, rekao je Mišetić. Po njegovim riječima, posrijedi je 80 dokumenata europskih promatrača iz ondašnjeg UN-ova sektora Jug te dokumenti koji su iz Zagreba upućivani u EU iz kolovoza 1995. Sudsko je vijeće na zahtjev obrane generala još prošle godine izdalo obvezatan nalog da se odvjetnicima hrvatskih generala omogući uvid u arhiv EU-a, no oni su, pošto su ga pregledali, utvrdili kako nedostaje 80 dokumenata.

Na upit postoje li ti dokumenti, odvjetnik Mišetić odgovorio je kako su oni 'sigurno postojali' te da EU mora provesti istragu i nakon toga se očitovati zašto su nedostupni ili ih, ako utvrde gdje su, predati obrani. Po prošlogodišnjem obvezatnom nalogu odvjetnici triju hrvatskih generala uvidom u arhiv europskih promatrača pregledali su 250 dokumenata, kazao je Mišetić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene