Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirat će reakciju na presudu

Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz danas će s hrvatskim dužnosnicima tijekom posjeta Zagrebu razgovarati o hrvatskoj suradnji s uredom haaškoga tužiteljstva, a susrete će iskoristiti i kako bi prenio svoje stajalište o reakcijama na nedavnu presudu trojici hrvatskih generala, kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga njegov posebni savjetnik Swinnen.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz danas će s hrvatskim dužnosnicima tijekom posjeta Zagrebu razgovarati o hrvatskoj suradnji s uredom haaškoga tužiteljstva, a susrete će iskoristiti i kako bi prenio svoje stajalište o reakcijama na nedavnu presudu trojici hrvatskih generala, kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici Slika nije dostupna Tema dana Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom?

Brammertz će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te članovima tzv. task forcea - vladine radne skupine za potragu za dokumentima koje traži haaško tužiteljstvo, kazao je Swinnen dodajući da se, zbog boravka hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u SAD-u neće imati prilike s njim sastati.

>> Mesić za 'Politiku': Hajka na mene zbog skretanja pozornosti

'Posjet će biti usmjeren na suradnju s uredom tužitelja', kazao je Swinnen dodajući da će 'tužitelj iznijeti vladi i svoje mišljenje o reakcijama na presudu Gotovina, Čermak i Markač'.

Upitan može li nešto više otkriti o tome kako tužitelj ocjenjuje suradnju Hrvatske Swinnen je kazao kako će tužitelj to napisati u izviješću Vijeću sigurnosti UN-a koje podnosi u iduća dva tjedna, a koje će usmeno iznijeti 6. lipnja u sjedištu UN-a u New Yorku.

Jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU je ocjena pune suradnje s Haaškim sudom.

Ovaj je posjet dio redovitih obilazaka regije u okviru priprema sljedećeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, kazao je Brammertzov posebni savjetnik dodajući da će glavni tužitelj 10. i 11. svibnja posjetiti i Beograd.

'Još nije istekao rok za žalbu Tužiteljstva na presudu'

Swinnen nije želio otkriti ništa o tome kakva će razmišljanja Brammertz prenijeti hrvatskim dužnosnicima o reakcijama na haašku presudu trojici hrvatskih generala.

Swinnen je, upitan da li je tužiteljstvo donijelo odluku o tome hoće li se žaliti na presudu u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač', odgovorio kako 'rok za to još nije istekao'.

Pravila Haaškoga suda predviđaju da strane u postupku moraju najaviti žalbu u roku od 30 dana od izricanja presude. Obrane generala Gotovine i Markača najavile su kako će se žaliti na presudu.

Swinnen je kazao kako tijekom boravka glavnog tužitelja u Zagrebu nije predviđeno nikakvo obraćanje Brammertza medijima. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene