Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S poljskim državnim izaslanstvom

Grčić: Ključna riječ u razgovoru s Poljacima bila je investicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u Splitu se sastao s ministricom regionalnog razvoja Poljske Elzbietom Bienkowskom i predsjednikom Senata Bogdanom Borusewiczom kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja bilateralne suradnje a posebice korištenju iskustava Poljske pri njezinu ulasku u Europsku uniju i korištenju sredstava iz EU fondova.

‘Ključna riječ u našem razgovoru bila je investicije, odnosno ulaganja, a EU fondove treba promatrati isključivo kroz taj aspekt. Mi u Hrvatskoj moramo znati koji su naši nacionalni prioriteti a europski se fondovi pojavljuju isključivo kao jedan od izvora sufinanciranja’, kazao je Grčić, dodavši da je strategija sadašnje vlade upravo ‘povratak investicijama’.

Po Grčićevim riječima trenutačna iskorištenost IPA, odnosno pretpristupnih fondova u Hrvatskoj, koju je zatekla sadašnja vlada, samo je 37 posto. ‘Poljska koristi fondove EU iznad 70 posto i naš je imperativ dostići Poljsku’, dodao je.

On je rekao kako je trenutačno jedan od ključnih angažmana njegova ministarstva realizacija 200 malih projekata u isto toliko jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske a njihova je vrijednost, kako je dodao, više od milijardu kuna. ‘Tijekom ove godine za te će projekte biti isplaćeno više od 500 milijuna kuna a procjenjujemo da će se na njihovoj realizaciji zaposliti više od 5.000 ljudi’, kazao je Grčić.

Poljska ministrica istaknula je kako će se tijekom ove i iduće godine voditi rasprava o proračunu EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine, te Hrvatska i Poljska trebaju pokazati koje su koristi regionalne politike i da ta politika ima svoju budućnost radi ravnomjernog razvoja EU.

Na upit koja su to iskustva Poljske važna i za Hrvatsku pri ulasku u EU, ministrica Bienkowska je istaknula kako je Poljska uspostavila ‘dobro plaćene i obrazovane činovnike koji mogu ravnopravno komunicirati s činovnicima EU’. Predsjednik poljskog Senata istaknuo kako je siguran da Hrvatska neće završiti kao Grčka, nego će krenuti putem kojim je išla Poljska.

‘Nema signala da je Hrvatska ugrožena krizom kao što je sada u Grčkoj’, rekao je Borusewicz. Grčić, Borusewicz i ministrica Bienkowska sudjelovali su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji ‘Regionalni razvoj Europske unije - prijenos znanja i iskustava Republike Poljske’.

Gosti iz Poljske na toj su konferenciji, ali i u izjavama novinarima, isticali su kako je za njih posebice važno da je Hrvatska završila svoje pregovore s EU i potpisala pretpristupni ugovor s EU-om u vrijeme poljskog predsjedanja Unijom. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene