Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački fakulteti apsolutni su pobjednici sajma inovacija koji je održan u Briselu.


Sva četiri prijavljena fakulteta vratila su se s medaljama, a nakon pune 21 godine i Grand Prix je dodijeljen hrvatskoj inovaciji.

Haljina skriva u sebi očima nevidljivu poruku ljubavi prema Zagrebu. Tajna je u bojama ucrtanima u tekstil, koje su vidljive isključivo kamerama u infracrvenom spektru.

"Na vojnoj odjeći, naprimjer, se može napraviti informacija koja može biti iznutra. Recimo, na svakoj puški danas imamo takvu kameru. Za njih se može pripremiti da budu točno diktirane kada smiju opaliti, kada ne smiju", kaže Vilko Žiljak sa zagrebačkog Grafičkog fakulteta.

Vezani članci Zadovoljna akademija (Foto: Zadovoljna.hr) Nova TV osvojila dvije nagrade Grand Prix za projekte Zadovoljna akademija i Transformacija zabave: TLZP Borasa na pozitivne promjene nije potaknula ni prošlogodišnja titula (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Antikomunikator godine: Doznajte kojih se 10 ljudi iz javnog života "bori" za ovu neslavnu titulu

Ovaj revolucionarni izum zagrebačkom grafičkom fakultetu donio je Grand Prix na nedavnom sajmu inovacija u Briselu. U Hrvatskoj se već i koristi.

Skrivenom slikom u infracrvenom spektru i Hrvatska Pošta odlučila je obilježiti svoju veliku obljetnicu, pa tako na ovoj markici ne možete ljudskim okom vidjeti da se radi o tisućitoj markici u povijesti pošte.

Prometni fakultet je 70 sudaca zlatom okitilo za inovaciju željezničkog vagona kojem ne treba lokomotiva za upravljanje.

"Druga inovacija je ta što se može dozirati istovar tereta, znači ne mora se kao do sada istovariti ili sve ili ništa i treća stvar je što se na tri strane, dvije bočne i čelnu stranu, može istovarivati teret što do sada isto nije bilo moguće", objašnjava Mladen Nikšić s Prometnog fakulteta.

Kvalitetu ladica, vrata i ostalih pokretnih dijelova namještaja ispituje srebrna inovacija zagrebačkog Šumarskog fakulteta. Višestruko je manji i lakši od konkurencije na tržištu.

"Pored ove svoje komercijalne svrhe zapravo služi i kao poligon studentima za izradu njihovih diplomskih radova odnosno njihova istraživanja i u tom smislu je i taj uređaj onda dostupan i primjenjih i u takvim poslovima", kaže Zoran Vlaović sa Šumarskog fakulteta.

Kada vidite ove rezultate, možete se samo zapitati gdje bi im bio kraj da zagrebačko Sveučilište za inovacije izdvaja više od sedam posto proračuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju