Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nova gradska vlast

Tomašević o gradskim financijama: "Napucani su troškovi zbog predizborne godine, trebat će i vanjski stručnjaci to proći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom dolaska na posao za novinare rekao je da financijska situacija Grada nije dobra.

Tomašević je u ponedjeljak, prilikom dolaska na posao, novinarima rekao da situacija s gradskim financijama nije dobra.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti

"Pokazalo se da najveći dio energije ide na financijsku situaciju, time se najviše moramo baviti. Dolazili smo sve troje ovamo i za vikend, u subotu i nedjelju", rekao je Tomašević.

"Situacija nije dobra financijski, ona je posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti. 2019. godina završila je gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga - čista financijska neodgovornost. 2020. godina završila je s gubitkom od 'samo' 90 milijuna kuna", dodao je Tomašević.

"Kad se gleda i COVID pozajmica Vlade koju trebamo vratiti i odgođena potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Voda, onda je taj gubitak višestruko veći i to je financijska neodgovornost jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo. Znalo se da se zbog posljedica potreba i pandemije to trebalo napraviti", objasnio je Tomašević.

"Napucani troškovi zbog predizborne godine"

"I treća godina neodgovornosti je ova, 2021. godina, koja je balansirana, napucani su troškovi zbog predizborne godine, a da je balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će se prodati. Mi smo rekli da to ne planiramo raditi, nisu planirali ni oni, znači svjesno su napravili 'financijsku rupu'", kazao je Tomašević.

Navodi da nova gradska vlast ima kombinaciju sve te tri stvari. "Osnovni je cilj stabilizirati financije. Analiziramo novčane tokove na tjednoj i mjesečnoj razni, idemo revidirati plan javne nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak, bez obzira na ono što je bilo u medijima, oko 305 milijuna kuna", rekao je.

Tomašević navodi da rebalans ovisi o refinanciranju obveza i odgodi naplata.

"Nema još najcrnjeg scenarija. Situacija nije dobra, situacija je složena, ali postoje rješenja… Analiziramo novčane tokove i gledamo što se sve može rezati. Dat ćemo sve od sebe da stabiliziramo financije da se ne osjeti ni na cijeni usluga ni na koji drugi način", objasnio je Tomašević.

Potrebni i vanjski stručnjaci

Financijama se bavi grupa ljudi, no navodi kako to nije dovoljno.

"Trebat će i vanjski stručnjaci da to prođu. Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi htio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i što smo naslijedili, no bavimo se time i optimističan sam", rekao je Tomašević i dodao da će za plaće biti te da nepravilnosti nisu mogle biti pronađene u tako kratkom roku, već će se njima baviti revizija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene