Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijepori oko obnove

Gradonačelnica Siska: "Nakon potresa desila nam se tragedija u obliku Vlade"; Šef lokalnog HDZ-a: "Ona od prvog dana pokušava izazvati kaos"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček protivi se odluci Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao i Zagreb jer taj grad ne može financirati svojih 20 posto.

"Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođena područja shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada telefonski razgovarali.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Nakon 28. 12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade", rekla je gradonačelnica, piše N1.

Ikić Baniček ističe da Sisak i građani nemaju nikakve šanse jer ne mogu sufinancirati 20 posto obnove.

 

SIŠČANI NEĆE IMATI PRAVO NA 100% DRŽAVNE OBNOVE?! Danas me ministar graditeljstva informirao, a dobila sam i službeni...

Posted by Kristina Ikić Baniček on Friday, 15 January 2021

 

"Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči", poručuje Ikić Baniček.

Predsjednik sisačkog HDZ-a: "Gradonačelnica od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu"

Predsjednik sisačkog HDZ-a i saborski zastupnik Ivan Celjak osvrnuo se na istup Ikić Baniček.

"Vodi se žustra rasprava vezano uz nacrt Zakona o obnovi koji je pokrenula gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i nezadovoljstvo ljudi prema Vladi kako bi uhvatila što bolju početnu poziciju za nadolazeće izbore. Nacrt zakona je dobar, Vlada će financirati obnovu na potpomognutim područjima u stopostotnom iznosu. U dijelovima koji se odnose na grad Sisak još se razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji s članovima Vlade razmatramo nekoliko rješenja u korist Sisčana", rekao je Ivan Celjak te dodao kako se traži bolje rješenje od toga da građani Siska participiraju u obnovi s 20 posto.

"Što se tiče konkretnih prijedloga, razmatramo izmjenu zakona o područjima od posebne državne skrbi da Sisak uđe u treću skupinu. S obzirom na to da su se promijenili kriteriji, da možda uvedemo i gradove od posebne državne skrbi u Zakon o obnovi, onda bi se stopostotno financiranje prelilo na Sisak", rekao je Celjak, piše N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene