Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nešto više od 18.000 ljudi

Tko sve može očekivati poziv na vojnu vježbu? Stizat će u još tri navrata: "Cilj nam je da budu osposobljeni i spremni"

Vojska - 2
Vojska - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Građanima diljem Hrvatske na kućne adrese stižu pozivi za vojnu pričuvu. Radi se o redovitim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga, a evo tko može očekivati poziv.

Ako su neki proteklih dana dobili poziv na vojnu vježbu, ne radi se o pozivu za obvezni vojni rok, već o vježbi pričuve.

"Radi se o vježbi, pričuvni pripadnici Hrvatske vojske pozvani su na osmodnevnu vježbu. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine uz određeno vrijeme", komentirao je ministar obrane Ivan Anušić u petak.

Pozivanje pričuvnika provodi se prema potrebama vojske. U ovom ciklusu pozvano je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb.

"Sad u trećem mjesecu osposobljavanje će biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika", pojasnila je Darja Pavličić iz MORH-a.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 1 Skup u Münchenu Reporterka Dnevnika Nove TV otkrila što se događalo iza kulisa elitnog sastanka: "Bilo je riječi o Hrvatskoj, a Zapad je u velikoj depresiji"

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost, a do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Vojni pozivi tijekom ove godine još se mogu očekivati u lipnju, rujnu i listopadu.

Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

"U Zakonu o obrani je propisano da je obveza služenje u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi dio su oružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je da ih stalno držimo da su u trendu i da osposobljeni i pripravni", dodala je Pavličić.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

Osposobljavanje traje osam dana, ili najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda.

"Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To može tražiti i poslodavac i pričuvnik", naglasila je Pavličić.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene