Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ovi saborski zastupnici Tomislav Klarić i Branko Bačić tvrde da su zbog nezakonita odlaganja otpada teško ugroženi zdravlje ljudi i priroda.


Grad Bakar podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Luke Rijeka d.d. zbog onečišćenja okoliša i nezakonita odlaganja otpadnog materijala u Bakarskom zaljevu, izjavio je danas bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Vezani članci Zmije u bakarskoj luci (Screenshot) Zmije snimljene na području riječke luke digle paniku: Snimka se brzo proširila, a za njima tragaju komunalni redari Obilazak obnovljenog Frankopanskog kaštela Bakar (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) - 4 Zaustavljeno propadanje povijesne baštine: Dovršeni radovi vrijedni 780 tisuća kuna

Naglasio je da bakarska gradska uprava problem onečišćenja Bakarskog zaljeva nastoji riješiti već dulje vrijeme i da nije protiv razvoja, ali da ta nastojanja nisu urodila plodom.

Odlučili smo tome stati na kraj, rekao je Klarić ističući da Luka Rijeka – ili mora uložiti i obnoviti cijelo postrojenje u Bakru ili mora u tom dijelu staviti ključ u bravu.

HDZ-ovi saborski zastupnici Tomislav Klarić i Branko Bačić upozorili su u sredini lipnja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da se u Bakarskom zaljevu događa ekocid, teško ugrožava priroda i zdravlje ljudi, a da nadležne institucije ne reagiraju.


Gradonačelnik Bakra: 'Luka rijeka bespravno odlaže rudaču i otpadni materijal'

Naveli su da Lučka uprava Rijeka, preko Luke Rijeka koja je koncesionar, bespravno nasipava more i na tako nasipan i neuređen prostor deponira ugljanu rudaču, uoči početka turističke sezone.

Nedugo zatim, predstavnici Luke Rijeka d.d. i riječke Lučke uprave opovrgli su te optužbe kazavši kako se ne planira niti provodi nasipavanje mora ili terminala u Bakarskoj luci, kao ni bilo kakvo proširenje postojećih kapaciteta.

Istaknuli su da terminal za rasute terete u Bakru radi intenzivnije nego prethodnih godina, da je na terminalu uskladištena samo roba koja čeka otpremu zbog pojačanog prometa te da se sve aktivnosti na terminalu odvijaju u skladu s propisima i uz redovni nadzor mjerodavnih institucija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook