Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta presuda za ‘mali maestro’

Vrhovni sud ukinuo presudu: Gotovcu ponovno suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju ‘mali maestro’ i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Sud je prihvatio žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu koju je u veljači prošle godine donio sudac zagrebačkoga Županijskog suda Vladimir Pavleković. Gotovac je bio oslobođen USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea. Stanić je, pak, optužen da je dao mito i poticao Gotovca na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja fonda.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac Donald Trump Još jedna u nizu Trump osuđen na višemilijunsku kaznu: Lažirao vrijednost svojih tvrtki

>> 'Mali maestro': Vrhovni sud razmatra USKOK-ovu žalbu

Njima će se ponovno suditi, ali pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem. Vrhovni sud je ustvrdio kako je prijašnje vijeće pogrješno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da bivši potpredsjednik fonda nije zlouporabio položaj, nego je samo prekršio Etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo.
Vrhovni sud, pak, smatra da iskazi svjedoka i tajno snimljeni razgovori dvojice optuženika pokazuju da se Gotovac, suprotno zaključku prvostupanjskog suda, jako trudio da pomogne Staniću i u tančine ga obavještavao o svim aktivnostima koje je poduzeo i koje će poduzeti.

Ocijenjeno je i kako zaključak da nije dokazano kazneno djelo zagrebački županijski sud nekritički temelji isključivo na obranama optuženika koji su tvrdili da su prijatelji te da je logično da se prijatelji međusobno daruju, idu na skupe izlete i zimovanja, borave na jahti jednog od njih i razgovaraju o daljnjim planovima u životu.

Napomenuvši kako je definicija prijateljstva u prvostupanjskoj presudi pomalo neprihvatljiva, ‘jer bit prijateljstva ne čini razmjena materijalnih dobara u bilo kojem obliku’, vrhovni suci su ustvrdili da je županijski sud zanemario činjenicu da između Gotovca i Stanića, neovisno o stupnju njihova prijateljstva, postoji odnos državnog službenika sa svim odgovornostima i privatnog poduzetnika koji ima određene interese koje namjerava realizirati poticanjem na zlouporabu službenog položaja i ovlasti. Pravomoćnu odluku u slučaju ‘mali maestro’ donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Hajrije Novoselec u kojem su članovi bili Lidija Grubić Radaković i Ante Potrebica. Odluka je donesena 25. svibnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene