Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušanje trajalo duže od tri sata

Ocu dječaka ubojice mjesec dana pritvora: Objavljeno za što se sve tereti i koju bi kaznu mogao dobiti

Poruka pred školom u Beogradu
Poruka pred školom u Beogradu Foto: Nova.rs
Više javno tužiteljstvo u Beogradu (VJT) zatražilo je u petak pritvor za oca učenika koji je prije dva dana u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i jednu nastavnicu. Pritvor je na koncu i odobren, u trajanju od mjesec dana.

Ocu maloljetnog ubojice odgovornom za masakr u osnovnoj školi u Beogradu sudac je odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog postojanja mogućnosti da bi se kriminalno djelo u kratkom vremenskom periodu moglo ponoviti.

Drugi razlog određivanja pritvora jest što se za kriminalno djelo za koje se otac ubojice tereti dobiva kazna veća od deset godina, a način izvršenja i težina posljedica kriminalnog djela doveli su do uznemirenja javnosti, javlja Telegraf.

U priopćenju VJT-a navodi se da je otac saslušan zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti i da je obučavao svojega trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u streljanu, te je predloženo da mu se odredi pritvor.

Osumnjičeni je negirao krivnju, priopćeno je poslije saslušanja, koje je trajalo dulje od tri sata.

U priopćenju se kaže da je trinaestogodišnji učenik ponio oružje i streljivo u OŠ Vladislava Ribnikara koju pohađa te je ispalio veliki broj hitaca i ubio zaštitara i osmero učenika, a teško ranio još šestero školskih kolega i nastavnicu.

Prema ranijim navodima policije, tijekom očevida nakon pucnjave u školi nađeno je 57 čahura i još šest metaka.

Sumnja se da otac nije osigurao uvjete za sigurno čuvanje oružja i streljiva jer ga nije držao tako da ne može doći u posjed neovlaštenih osoba te da oružje i streljivo nije čuvao zaključane i u odvojenim sefovima koji se ne mogu lako otvoriti.

Pročitajte i ovo Poruke pred školom u Beogradu - 10 Bez imalo kajanja "Žao mi je što nisam ubio sve s popisa. Uživao sam dok sam slušao krikove": Iskaz dječaka koji je izvršio masakr ledi krv u žilama

Posljedica je takvog postupanja, kako sumnja tužiteljstvo, da je dječak uspio doći u posjed pištolja CZ Shadow kalibra 9 x 19 milimetara i pištolja Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni posjeduje dozvole, ali koji nisu bili pravilno osigurani i nedostupni drugim osobama.

Tužiteljstvo ukazuje da dječak nije kazneno odgovoran jer nema navršenih 14 godina, stoga je radi opservacije smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i mlade.

Sadašnja granica kaznene odgovornosti za maloljetnike u Srbiji je 14 godina, a poslije tragedije u školi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predložio je da se kao jedna od preventivnih mjera granica kaznene odgovornosti smanji s 14 na 12 godina.

Srbijanski odvjetnik i donedavni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocijenio je ranije u petak za N1 spornom ideju o spuštanju dobne granice kaznene odgovornosti s 14 na 12 godina s obzirom na to da je Srbija potpisnica Konvencije o pravima djeteta, uz koju se predlaže daljnje podizanje te dobi, a ne njezino spuštanje.

U Srbiji se, prema podacima Nacionalne asocijacije za oružje, u privatnom posjedu drži više od 900.000 komada raznog naoružanja - od pištolja do lovačkog oružja, objavili su ranije mediji u povodu tragične pucnjave u školi.

Prema podacima iz istraživanja švicarskog istraživačkog projekta Small Arms Survey iz 2018. godine, procjene su da se Srbija, uz Crnu Goru, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika.

Pročitajte i ovo Cvijeće i svijeće pred beogradskom školom Iz minute u minutu Policija tijekom dana primila čak 25 dojava o incidentima u srpskim školama: Neki učenici prijetili plastičnim pištoljima

Istraživanje pokazuje da je na prvom mjestu SAD s oko 390 milijuna komada oružja. Odnos u Sjedinjenim Državama je 120,5 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika i daleko nadmašuje druge zemlje. Na drugom je mjestu Jemen s 52,8, dok je za Srbiju procjena 39,1 komada oružja na 100 stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene