Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještavanje o Srbiji

HND poslao apel medijima: Držite se etičkih načela struke

Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi
Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Foto: Antonio Balic / CROPIX
Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je apel medijima vezan za izvještavanje o tragičnim događajima koji su se ovog tjedna odvili u Srbiji.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je apel u kojem poručuje da bi se mediji prilikom izvještavanja o tragičnim događajima u Srbiji trebali držati etičkih načela struke. Apel HND-a – koji su potpisali predsjednik Hrvoje Zovko te potpredsjednici Dragutin Hedl i Chiara Bilić – prenosimo u cjelosti.

"Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve medije odnosno urednike, novinare i novinarke da se u izvještavanju o tragičnim događajima poput posljednjih u Srbiji drže Kodeksa časti hrvatskih novinara, odnosno univerzalnih novinarskih etičkih načela. Objavljivanje detalja tragičnog događaja, neprovjerenih informacija, a posebno potresnih osobnih ispovijesti neposrednih svjedoka, pa i kada ih svojevoljno žele ispričati, može biti opasno. Ponavljamo da je objavljivanje imena i prezimena maloljetnih osoba kršenje prava djeteta.

Pročitajte i ovo Poprište zločina kod Mladenovca - 5 Stanje žrtava Otkriveno stanje ozlijeđenih u masakru u Mladenovcu: "Svi su u životnoj opasnosti"

Također, molimo da nam se jave sve kolegice i kolege koji izvještavaju o navedenim događajima, a potrebna im je psihološka podrška.

Članak Kodeksa časti jasno kaže: 'Posebna se pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima. Novinar treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava'.

A članak 20. jasno propisuje: 'Novinar ne smije otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne smiju omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika. Identitet djeteta ili maloljetnika dopušteno je otkriti samo iznimno, kada je to u javnom interesu i ne ugrožava dobrobit djeteta ili maloljetnika, te uz pristanak roditelja ili skrbnika djeteta ili maloljetnika, ili kada to radi dobrobiti djeteta traže državna tijela'. Bilo kakav senzacionalizam i utrka za klikovima u ovakvim tragedijama koje su nepovratno uništile živote brojnih obitelji nije od javnog interesa i u skladu s postulatima novinarske struke.

Pročitajte i ovo Mjesto Dubona Na ispitivanju Privedeni djed i ujak kod kojih se krio masovni ubojica iz Mladenovaca: Primili ga u kuću jer sutra slave krsnu slavu?

Umjesto medijske preplavljenosti užasima kojima ovih dana svjedočimo i koji kod dijela ljudi, posebice onih najmlađi, mogu izazvati potencijalno negativne reakcije, HND poziva na odgovorno i profesionalno izvještavanje."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene