Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Politolog o najpovoljnijem scenariju izbora za Hrvate u BiH, ali i promjenama zakona: "Kao da liječite tumor aspirinom"

Sve su bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini koja je godinama opterećena velikom političkom krizom. Izbore u BiH prati reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Za izbore u BiH prijavilo se 70.000 birača iz dijaspore. Od toga je 5700 iz Hrvatske", javlja reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič koji prati izbore u BiH. 

Njegov gost politolog Dražen Barbarić nije previše optimističan u vezi izbora, ali napominje kako svaki izborni ciklus nudi nekakvu mogućnost promjena,

"Ali ne bih bio toliko optimističan, već realističan s obzirom na nepromijenjeni izborni zakon.

Ne očekujem velike promjene, očekujem status quo ili dominaciju postojećih stranaka ili grupacija, ali u postizbornom razdoblju očekujem što bržu uspostavu vlasti da nam zemlja ne stagnira", kazao je politolog. 

Na pitanje postoji li šansa da ne dođe dođe do izbornog inženjeringa i da Hrvati budu zadovoljni rezultatima izbora, odgovara: "Da u ovom trenutku svi registrirani hrvatski birači izađu na izbore, da glasaju za hrvatsku kandidatkinju, opet to nije garant. To vam dovoljno govori o sustavu koji nije naklonjen najmalobrojnijem konstitutivnom narodu.

Ključ je u Domu naroda, jer ukoliko bi se izborni injženering dogodio da se iz onih kantona i županija u kojima dominiraju Bošnjaci, kao većinsko, delegiraju Hrvati koji ne nose legitimitet hrvatskog biračkog korpusa, dolazimo u situaciju da Hrvati potpuno ostanu bez političkog subjektiviteta. Na taj način ih se može razvlastiti sa državne razine BiH i simbolički iz Predsjedništva BiH".  

Pročitajte i ovo Provjereno: Husein Smajić Priča o suživotu i toleranciji Dok se u BiH rade podjele, ovaj čovjek je napravio suprotno: "Nije mi žao niti jedne sekunde..."

Politolog se nada da će većina Hrvata osjetiti ove izbore kao izuzetno bitne. "Da se uhvati dah i da se oni koji dobiju legitimitet dogovore oko izbornog zakona i stvore pravedniju i funkcionalniju državu", kaže Barbić o svojim očekivanjima. 

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Održavaju se predizborni skupovi Opći izbori u BiH u nedjelju, Plenković iz Livna: "Želimo da Hrvati u BiH budu istinski ravnopravni, ni manje ni više"

Na pitanje je li moguće da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt promijeni izborni zakon u izbornoj noći ili ovih dana, politolog odgovara: "To je jako teško procijeniti. Ja ne očekujem nešto previše, I one najavljene nadopune su figurativne, kao da liječite tumor aspirinom", rekao je zaključno. 

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene