U Koloni sjećanja bolnih vukovarskih trenutaka prisjetit će se deseci tisuća ljudi. Koračat će od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja , ove godine na čelu s djecom poginulih hrvatskih branitelja.


Mnogi se pitaju hoće li u Vukovaru biti jedna kolona ili će se ponoviti slike od prije dvije godine.

Vezani članci Andrija Jerak razgovara sa Svjetlanom Dželalijom Kovačić - 4 Nikad manje ljudi u Vukovaru uoči Dana sjećanja: "Svi oni koji dođu trebaju hodajući tih 5,5 kilometara razmišljati o poginulima" Vukovar i Škabrnja, ilustracija Obljetnice u Vukovaru i Škabrnji po posebnim mjerama: Na licu mjesta provjerili smo kako će to izgledati

'Grad Vukovar je sve svoje kapacitete angažirao već prije dva mjeseca kako bi se pripremili na Dan sjećanja. Poduzeli smo sve što je u našoj moći da svi središnji događaji proteknu u najboljem redu kao i kolona, kao središnjica obilježavanja Dana sjećanja', kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te dodao kako možemo očekivati samo jednu kolonu državnika i branitelja i ostalih pojedninaca.

'Uvijek je jedna kolona, a tko ne želi biti u toj koloni, tko se želi izdvojiti, taj uvijek sebi nađe put. No biti će poslana poruka zajedništva, kako je to bilo i 91. kada su svoje kosti ovdje ostavili pripadnici hrvatkog naroda, građani Republike Hrvatske i dijaspore i to je ono što ima dugujemo. To su vrijednosti koje ćemo istaknuti - poštenje, zajdništvo, domoljublje, čestitosti i svega onoga što su nam dokazali naši branitelji', kazao je Penava.

'Pozivam sve da na jedan dostojanstven način pošaljemo poruku i Hrvatskoj i svijetu, što nam znači Vukovar i Domovinski rat', rekao je Penava te najavio kako će na središnjem obilježavanju obljetnice sjećanja na Vukovar sudjelovati preko 50.000 ljudi.

'Vrijednost Vukovara i njegova simbolika s vremenom sve više dobiva na težini. No brojke nisu važne. Važno je ono što nosimo u sebi. Bitno je da smo tu, da smo jedinstveni i to je ono što nas raduje', zaključio je Penava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook