Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Fabris Peruško o rastu cijena hrane: "Euro nam je došao u nezgodnom trenutku. Treba gledati marže i odmah ćete vidjeti je li to netko koristio ili nije"

Aktualno Galerija Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fabris Peruško - 1 Fabris Peruško - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Fabris Peruško - 2 Galerija 1/6 >>
Gost Dnevnika Nove TV Fabris Peruško govori o cijenama hrane i misterioznom šeiku koji je pokušao kupiti dionice Fortenove.

Državni zavod za statistiku objavio je cjenik 103 proizvoda u kunama i eurima, koji pokazuje kako su se od rujna do prosinca prošle godine kretale prosječne maloprodajne cijene 78 vrsta roba i 25 usluga u Hrvatskoj.

Bijeli kruh tako je lani u rujnu koštao 1,27 eura, u studenom 10 eurocenta više, a ta mu je cijena ostala i u prosincu - 1,37 eura. U prosincu je paket od 10 jaja koštao 2,86 eura, što je 20 eurocenta više nego u studenom, a u rujnu 2,32, dok su u listopadu koštala 2,42 eura. I tjestenina je poskupjela. Naime, pakiranje od 400 do 500 grama koštalo je u rujnu 1,63 eura, u listopadu 1,62, u studenom 1,66, a u prosincu 1,73 eura.

Hoće li cijene hrane prestati rasti i kako je prošao misteriozni šeik u pokušaju kupovine dionica tvrtke? U Dnevniku Nove TV gostuje i to pojašnjava predsjednik Uprave Fortenove Fabris Peruško.

Na pitanje je li Fortenova dizala cijena i planira li dizati cijene, Peruško kaže: "Mi smo potpisali Etički kodeks, Vladi smo odgovorili s popisom cijena, naše cijene su javne na stranicama Konzuma, može se vidjeti transparentno kakve su naše cijene. Sredinom ljeta imali smo dvojno iskazivanje cijena i nismo ovo vidjeli kao proces u kojem bismo to koristili za povećanje marži. Marže nisu rasle i to je bitna poruka. Ako se gledaju trgovci, treba gledati marže i odmah ćete vidjeti je li to netko koristio ili nije", kazao je. 

Na pitanje jesu li oni na Vladinoj strani jer su odmah Vladi dali popis cijena za svoju bijelu listu, Peruško odgovara: "Mi smo na strani toga da ovaj proces nismo koristili ni za što neetičko. Schengen i eurozona su veliki uspjeh Hrvatske, to je nešto što moramo slaviti. Došlo je do pogrešne percepcije oko uvođenja eura i cijena. Medijski prostor zauzela je pogrešna tema, koja nije toliko raširena. Imat ćemo puno više benefita od uvođenja eura", napominje. 

"Fortenova ima 80 posto prihoda u euru, to nam smanjuje kreditni rizik za kompanije i nama omogućava da smo među državama koje su među najrazvijenijima u EU-u", kazao je.

"Euro nam je došao u nezgodnom trenutku..."

Trgovci za poskupljenja krive proizvođače, Fortenova je i velik proizvođač. Jeste li u tom segmentu poskupljivali?

"Percepcija je krenula pogrešno, od ovoga što je sve pozitivno u vezi s cijelim procesom. Euro nam je došao u nezgodnom trenutku. To je bio trenutak inflacije, u posljednjih 40 godina neviđene u Europi. Krenula je pogrešna percepcija", napomenuo je. 

Odgovorio je na pitanje jesu li kod njih rasle marže. "Fortenova u proizvodnji hrane generira milijardu eura prihoda, neke naše ulazne cijene porasle su 30 do 40 posto. Kartonska ambalaža, staklo, električna energija i ako pogledate naše bruto marže u trgovini, ona je pala za tri posto. Nismo inpute prenijeli na naše kupce, već smo iskoristili neke interne rezerve jer takvog udarca inflatornog nije bilo posljednjih 40 godina u Europi."

Prošli tjedan je bila skupština, odbijene su žalbe arapskog ulagača. Na pitanje je li to kraj priče sa šeikom, Peruško odgovara: 

"Prije nego što se dogodila ta promjena, mi smo postali financijski zdrava kompanija. Bitno je da smo u posljednje četiri godine prepolovili svoju zaduženost. Današnja zaduženost je 10 posto zaduženosti starog Agrokora. Sada moramo raščistiti svoju vlasničku strukturu jer prisustvo sankcionirane stranke u vlasničkoj strukturi šteti kompaniji. Odluka Skupštine nama je omogućila da u idućem razdoblju imamo stabilnu upravljačku strukturu. Mi prije nismo mogli donijeti niti jednu važnu odluku jer se Skupština nije mogla održati zbog pravnih zavrzlama koje smo imali zbog prisustva sankcionirane osobe", kazao je. 

Traže novog kupca...

Na pitanje imaju li novog kupca i traže li ga, odgovara: "Mi u vrlo kratkom razdoblju moramo naći model koji bi nam omogućio da funkcioniramo bez sankcioniranih osoba", napomenuo je. 

Kaže da se to mora završiti do rujna. Bio je pokušaj da to kupe mirovinski fondovi, to je propalo. Je li moguće da ta priča opet oživi?

"To je bila jedna lijepa prilika da mirovinski fondovi postanu suvlasnici najveće firme u regiji. Njihovo ulaganje bilo je jednako polugodišnjim uplatama koju hrvatski mirovinski obveznici uplaćuju. Jedan od Fondova odlučio je da neće ući u to. To je bila prilika da se Mirovinski fondovi pokažu kao ulagači, oni su tu priliku propustili. Mi gledamo iduće svoje korake, kako ćemo širiti svoje poslovanje i oni su dobrodošli ako budu ozbiljni investitori", rekao je. 

Fortenova je prodala Ledo, a Peruško odgovara hoće li još nešto prodati. "Ne, nema prodaje, prepolovili smo svoju zaduženost i prodaja Leda i onoga što nisu naše osnovne djelatnosti, to nam je ubrzalo da imamo svoje razduživanje. 

2017. godine Fortenova je imala 122 milijuna eura operativnu dobit, a sada smo gotovo utrostručili svoju dobit. Ima prostora za naše širenje i mogli bismo nešto kupovati", kazao je Peruško. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene