Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti nam tsunami

"Ako police Konzuma ne budu pune ovog ljeta, imat ćemo milijarde minusa u proračunu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kasno poslijepodne u petak Vlada je dobila obavijest iz Trgovačkog suda da se može pokrenuti lex Agrokor.

"Time su pokrenuti svi proceduralni rokovi, a Vlada u iduća dva radna dana treba predložiti povjerenika, a potom Trgovački sud to treba potvrditi. Vrlo vjerojatno u ponedjeljak ili utorak Vlada će imati izvanrednog povjerenika potvrđenog od strane Trgovačkog suda. Tko će to biti teško je u ovom trenutku znati budući da to ne znaju ni u Banskim dvorima. Nekoliko imena se vrti, premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić moraju donijeti političku odluku. Vrlo vjerojatno će to biti osoba i od političkog povjerenja i s ekonomskim iskustvima, osoba koja će morati vagati između emocija i neće moći biti veliki stručnjak u smislu da hladno reže pogone, zatvara tvornice, otpušta radnike, nego će paziti i nastupiti s vrlo velikim taktom. U idućim tjednima i mjesecima, u 15 mjeseci mora restrukturirati tvrtku, što znači da je pred njim ogroman posao", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Mislav Bago

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Nakon predstavljanja nagodbe Analiza Mislava Bage: "Kad završi priča sa stasanjem novog Agrokora, kreću brojni sudski sporovi"

A SDP će tražiti istražno povjerenstvo i ocjenu ustavnosti jučer usvojenog zakona koji je već danas stupio na snagu i već je aktiviran. No, je li oporba mogla učiniti više, posebice stoga što su i sami participirali u vlasti dok se gradilo carstvo Agrokora? Na to i druga pitanja odgovorio je bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac.

Zašto po vama ovaj zakon neće zaustaviti nelikvidnost, zašto on neće pomoći hrvatskom gospodarstvu i oporavku?

"Zato što ne dira srž problema, a to su oni koji su financirali cijelo vrijeme Agrokor - dobavljače. Dobavljači nisu zaštićeni, oni ne znaju što će biti ne samo sa starom robom, nego ni s novom robom koja će doći u Agrokor. Nije riješen vertikalni lanac, nisu riješeni kooperanti...".

Ali banke su obećale 150 milijuna za plaće, za deblokade... Obećali su 350 milijuna za novi početak, prema tome - novac je tu.

"Da, ali nisu riješili problem dobavljača. Njih su banke stisle, oni imaju porezne obveze itd. Znači, mora se napraviti standstill aranžman s dobavljačima. Njih također pritišći svi s druge strane. Dovoljno novca nema za sve dobavljače, ima samo za jedan dio dobavljača". 

Što će to onda po vama značiti za hrvatsko gospodarstvo? 

"To je jedan potres, tsunami se događa. Zato treba spašavati što se spasiti da i brzo reagirati".

U ekonomskom smislu?

"U ekonomskom smislu sigurno će utjecati na BDP i na javne finacije".

U kojim odnosima?

"Ako police Konzuma budu pune ovo ljeto, kada dođe 20 milijuna turista, tada će situacija biti puno lakša. Ukoliko ne budu, a drži 30 posto tržišta, to bi moglo biti nekoliko milijardi kuna u proračunu manje".

I onda ide rebalans?

"Onda ide nažalost rebalans, i vjerojatno nekakve druge nepopularne mjere".

Ono što je najveći problem - mnogi dobavljači su platili PDV za isporučenu robu Agrokoru, temeljem zakona donesenog za vaše Vlade, i ti ljudi su sad na brisanom prostoru. Platili su nešto, a nisu dobili novac iz Agrokora. I što sad?

"Upravo na temelju zakona kojeg je naša Vlada donijela, oni tu obvezu PDV-a više nemaju. Ne moraju se o tome brinuti".

Ali otkud će se oni naplatiti kad Agrokor više novca nema? Agrokor je praktički u rukama države...

"Pa rekli ste da će sad doći svježi novac i da će početi plaćanje. Ako do toga ne dođe ja svakako predlažem da jedan dio njih uđe u vlasničku strukturu i da na taj način, kad se stabilizira Agrokor, da tada probaju prodati svoja potraživanja. Najgore bi bilo da se sada radi o otpisima".

Vi mislite bi svi ti dobavljači trebali ući unutra. Onda bi imali par tisuća dioničara Agrokora i na taj način bi se isplatili?

"Svi će raditi svoje kalkulacije i gledati svoje određene interese. Način zaštite nekog potraživanja je svakako i pretvaranje duga u kapital".

Agrokor funkcionira 25 godina. Koja je odgovornost svih bivših vlada, bivših ministara financija uključujući i vas, da smo se doveli u situaciju da se praktički ova piramida počela urušavati i da strepimo što će se dogoditi s gospodarstvom?

"Da, krenuo je lov na vještice i traži se odgovornost određene politike. Moram reći da je Agrokor međunarodna kompanija, o kojoj su rejting agencije cijelo vrijeme govorile da se radi o kompaniji koja je na međunarodnom tržištu, koja je izdavala obveznice... Gledajte, Deutsche banka, Angela Merkel, ima ulaganja u Agrokor".

Što je hrvatsko zakonodavstvo, što je hrvatska izvršna vlast radila da ih barem obuzda zakonodavno? Da ne rade ove stvari koje su radili.

"Ako mu Deutsche Bank i ruske banke daju kapital da se širi, da investira... Znači da imaju povjerenja u njega. Oni su poslovali po hrvatskim propisima koji su u skladu s EU direktivama".

I vaša vlada je vodila ovu zemlju. Imate li mišljenje da možda postoji i neka vaša odgovorost da se obuzda ovakav način funkcioniranja Agrokora?

"Oni su plaćali u tom dijelu poreze. Što traže sve politike od poduzetnika? Traže - investirajte, investirajte, tražimo određeni gospodarski rast. Znači, vi privatniku ne možete reći da investira ili da ne investira. To bi bilo u doba crnog komunizma. Ne možete ulaziti u privatno vlasništvo i govoriti privatniku što da radi".

Postoji li odgovornost regulatornih agencija? HNB, Hanfe...

"70 međunarodnih revizorskih kuća je analiziralo financijska izvješća Agrokora. Potvrđivali su da je sve sukladno međunarodnim računovodstvanim standardima, međunarodnim i hrvatskim zakonima. Stavljali su svoje potpise. Govorimo o vjerodostojnosti financijskih izvještaja koji su međunarodni revizori potvrđivali, svjetske rejting agencije su davale Agrokoru da može izaći na svjetsku burzu i uzeti toliko novca. Svjetske rejting agencije".

Ustavni sud je danas dao za pravo vašoj vladi da ste imali pravo napraviti konverziju švicarskog franka. Bojite li se ipak da banke Hrvatsku ne tuže na međunarodnim sudovima?

"Dugo vremena smo govorili, i to mi je danas satisfakcija, da smo raditi po hrvatskim propisima, po hrvatskom ustavu. Ako se banke odluče za međunarodni sud, na primjer u Americi, znamo slučaj gdje je Goldman Sachs platio američkom ministarstvu pravosuđa 5 milijardi dolara upravo zbog njihovog "švicarca". Ako idu u Ameriku, Amerikanci su išli u korist svojih građana. Konverzija se dogodila u Hrvatskoj, hrvatski ustav, hrvatski zakon je donio da je to bilo pravedno i ispravno".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene