Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Hrvatska više nije na dnu, pretekli smo i Nijemce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast se nastavlja umjerenom brznom, a 2016. će biti nikad rizičnija. Za Hrvatsku to znači povoljan vjetar i povećane su procjene rasta i više nismo na dnu po gospodarskom rastu već se penjemo prema sredini.

Europska unija kao da je oprezna - terorizam, izbjeglice, nafta - zbog toga su projekcije za EU malo manje, ali treba pogledati podatke.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Ipak su tu dugovi Europska komisija kaže: Hrvatsko gospodarstvo će rasti više od očekivanog, ali...

EU je za 2015. godinu dao projekciju rasta od 1,9 posto, a za tekuću godinu 2 posto gospodarskog rasta. Projekcije za Hrvatsku ne odudaraju puno od tog prosjeka i Europska unija nam je dala 2015. projekciju od 1,8 posto, za tekuću godinu nam daju 2,1 posto, a za 2017. isto tako 2,1 posto gospodarskog rasta.

Europska unija je čak i korigirala gospodarski rast Hrvatske u tekućoj godini, jer su prvotno dali procjenu rasta od samo 1,4 posto.

Kad pogledamo te brojke, to znači dobar rezultat i za bivšu Vladu, ali i sjajan početak za novu Vladu Tihomira Oreškovića, obzirom da već sad, iako nemaju proračun, imaju velika očekivanja u Europskoj komisiji što se godpodarskog rasta tiče.

Nezaposlenost bi trebala padati i za tri godine trebala bi biti na 13 posto. S druge strane, zaposlenost bi istovremeno trebala rasti.

Procjena EK govori i slijedeće, godine 2015. godine minus u blagajni iznosio je 4.2 posto, 2016. se prognozira minus od 3.9, a 2017. 3,2 posto. Plan ministra Marića od -3 posto bit će, ako uzmemo u obzir ove procjene, teško ostvariv u slijedeće tri godine.

Na kraju, Hrvatska je po gospodarskom rastu definitivno napustila europsko dno i "druži" se u sredini s uglednim članicama, poput Velike Britanije i Nizozemske. Ispod nas su Njemačka, Italija i Francuska, a začelje drži i dalje Grčka, s negativnom gospodarskim rastom.

Najveća opsnost Hrvatskoj prijeti od javnih dugova, koje moramo početi vraćati, jer ćemo u protivnom uistinu završiti kao Grci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene