Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNB predviđa rast BDP-a

Država nam je bez kormila, a prognoze gospodarskog rasta sve bolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani više troše, poduzeća više investiraju, no problem je i dalje visoka nezaposlenost. Sve je objasnio guverner Boris Vujčić.

Cijene padaju, a plaće rastu pa građani više troše, poduzeća više grade i ulažu - zato su se i prognoze HNB-a poboljšale na 2,3 posto rasta BDP-a ove godine.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka DOBRE VIJESTI Iz HNB-a revidirali procjene: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 5,9 posto Slika nije dostupna Procjena HNB-a Kamate na stambene kredite u 2020. godini padaju, BDP će rasti 2,8 posto, no za veći rast potrebne su reforme

'Ako pogledamo investicije vidimo da se uvozi kapitalna investicijska oprema znači da poduzetnici koji izlaze na tržište europske unije počinju i više ulagati budući da izvoz kontinuirano raste', rekao je Vučić-

Uz izvoz, investicije rastu i zbog EU fondova. U pola godine povučeno je 4,5 milijardi kuna, više nego u cijeloj prošloj. Ministar kaže - ubrzali smo postupke i do kraja godine želimo doći do milijarde eura.

'Dio projekata je u privatnom sektoru, dio projekata su u vodoopskrbi, odvodnji, studentski domovi, ima nešto novca povučenog u sektoru poljoprivrede, zračna luka dubrovnik također, dio nešto manji u prometu', kazao je Tomislav Tolušić, ministar EU fondova.

Problem je nezaposlenost, ističu iz HNB-a, najveća među zemljama Srednje i Istočne Europe. Guverner zato poručuje Vladi - stvorite bolje okruženje za male i srednje poduzetnike.

'Loši propisi, kontradiktorni propisi i česte izmjene propisa, znači poboljšanje tog okvira, donošenje stabilnog i poticajnog poreznog okvira je nešto što može potaknuti te firme da stvaraju nova zaposlenja', kaže Vučić.

Sutra dvije agencije trebaju dati nove ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga. 'Jedan od tih rizika se u ovom trenutku znatno poboljšao, a to je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda međutim udio javnog duga u BDP-u je još uvijek na razini na kojoj je maksimalno i bio i on i dalje predstavlja značajan rizik', pojašnjava Vučić.

U HNB-u očekuju i bolje stanje u državnoj blagajni - deficit ispod 3 posto, a od iduće godine i pad udjela javnog duga u BDP-u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene