Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Jandroković podržava Predsjednicu: "Vrlo jasno je objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem''

Goran Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Goran Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ponekad kad slušate rasprave, bude li Vam neugodno kad čujete takvu razinu komunikacije?

Pročitajte i ovo Skup HDZ-a - 41 lake note i brza obećanja Plenković voli Rockyja, Josipović i Račan voljeli su Bareta! Pobrojili smo pjesme koje su pratile izborne kampanje Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju"

Neugodno treba biti onome tko komunicira na neprihvatljiv način. Svaki od nas 151 je izabran od strane naroda,g rađana, birača, i odgovoran je za ono što izgovara i što čini. Kao predsjednik Sabora potičem atmosferu tolerancije, korektnosti, poštivanja pravila. Naravno da sam svjestan, da ako poruka koja odlazi iz Sabora nije na razini na kojoj bi trebala biti, da će to ostaviti posljedice po sve nas.

Idete u izmjene poslovnika, kad će to biti gotovo?

Napravili smo nacrt koji je raspravljen od strane HDZ-a. Sada razgovaramo s našim koalicijskim partnerima i računam da bi ili tijekom ove pauze ili na početku idućeg zasjedanja to priveli kraju i onda donijeli novi poslovnik.

U kojem se smjeru ide s izmjenama?

Ide se u smjeru da prvo definiramo one situacije koje nisu dovoljno jasno propisane kao što je na primjer stanka. Želimo i da se replike više ne događaju između zastupnika istog kluba. Smatramo da treba jasno definirati povedu Poslovnika, da se ona ne zloupotrebljava i koristi kao replika. Radi se o onim stvarima koje će osigurati da rasprava bude efikasnija, kvalitetnija, usmjerena ka sadržaju, a da se što je više moguće eliminiraju nepotrebni egzibicionizam i da se mogu sankcionirati na adekvatan način klevete, uvrede koje pojedini zastupnici izgovaraju.

Zašto ne bi uveli enormno visoke kazne, primjerice za one koje krše Poslovnik?

Za sad ne razmišljamo još o financijskim kaznama, ali ako se to nastavi, tražit ćemo dogovor i da se te zastupnike na poseban način sankcionira.

Imate li neku brojku koliko se prikupilo novca za kazne za zastupnike koji nisu dolazili u Sabor?

U ovom trenutku nemam preciznu brojku, ali vidim da ta brojka raste iz mjeseca u mjesec i da oni koji ne dolaze, plaćaju kazne. Mislim da je to dobro, zakon se poštuje, potiče se onaj dio zastupnika koji se nećkaju bi li došli ili ne, da budu ovdje.

Vi ste trenutno na dva posla, predsjednik ste Sabora, ali i Glavni tajnik stranke. Kako Vi kvalitetno možete obavljati i jedno i drugo?

Najbolji odgovor su izborni rezultati HDZ-a. Dakle, u godinu i pol od kada sam Glavni tajnik pobijedili smo na parlamentarnim izborima, pobijedili smo na lokalnim izborima, i jedno i drugo uvjerljivo, bavio sam se logistikom…

A koliko fizički uspijete obići teren, što bi Glavni tajnik trebao?

Kada treba, onda sam na terenu. Sada je bilo malo više vremena u Saboru, jer je intenzitet zasjedanja bio takav da smo radili od utorka do petka, ali sasvim sigurno neću zanemariti svoje stranačke obaveze, a posebno bazu koja je HDZ-u najvažnija.

Kakva je situacija u stranci?

Bez obzira na razne špekulacije, glasine, u stranci je situacija dobra.

Stalno se priča o jačanju desne struje.

O tome se priča već dugi niz mjeseci…

Koliko je to utemeljeno?

Od kada je Andrej Plenković preuzeo HDZ, još jednom ponavljam, ostvarili smo dvije briljantne pobjede. Imamo stabilnu većinu. Osigurana je nakon vrlo dramatičnih događaja. Stranka je konsolidirana i financijski i organizacijski. Dakle, ne vidim nikakvog razloga za bilo kakvo nezadovoljstvo. Ako postoje neki pojedinci koji su možda nezadovoljni jer nisu ispunili svoje ambicije, to je njihova stvar.

Nekako se upravo ostavlja dojam da ta desna struja sprječava da Istanbulska konvencija dođe na ratifikaciju u Sabor.

Ne radi se ovdje o strujama, ovdje se radi o jednom vrlo osjetljivom svjetonazorskom pitanju. Ljudi su tu i emotivni, gledaju na to pitanje u vrijednosnom smislu i naravno da moramo voditi računa o svima onima koji su zainteresirani.

Koje je Vaše osobno mišljenje ? Treba li je ratificirati?

Želim prvo to raspraviti sa svojim kolegama unutar stranke.

Pitala sam za Vas.

Ja ću to reći na stranačkim tijelima. Kada dođe vrijeme onda ćete vidjeti kakav je moj stav.

Treba li Vlada rekonstrukciju?

Ne treba.

Tko je najslabija karika od ministara tamo?

Nema najslabije karike. Vlada uspješno vodi politiku. Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona.

Jeste li zadovoljni s odnosima unutar koalicije, s HNS-om?

Da, zadovoljan sam.

I ovdje u Saboru kako sve funkcionira?

Jesam. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.

Hoće li dolazak Ivana Vrdoljaka nešto promijeniti?

Neće, s njim isto tako kvalitetno komuniciramo i mislim da to može samo dodatno popraviti kvalitetu naših odnosa i suradnju.

Situacija s generalom Praljkom odjeknula je jako i u Saboru. Predsjednica je neki dan rekla da mu neće oduzeti odličja. Slažete li se Vi s njom ili mislite drugačije?

Slažem se s Predsjednicom.

Kako Vi tumačite zakon, s obzirom na to da zakon jasno definira pravila?

Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka.

U zakonu o oružanim snagama stoji kako se čin gubi automatizmom ukoliko je netko osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora.

Ali Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem.

Zašto niste bili na komemoraciji?

Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene